Botrány a Nemzeti Ifjúság körül Olaszországban

Olaszországban botrány robbant ki a Nemzeti Ifjúság, az Olaszország Fivérei párt ifjúsági szervezetének tagjai által elkövetett rasszista és antiszemita megnyilvánulások miatt. A Fanpage olasz tényfeltáró portál által közzétett videókon a Gioventù Nazionale tagjai náci karlendítéseket tesznek, „sieg heil” és „Duce” felkiáltásokat hallatnak, valamint antiszemita és rasszista kijelentéseket tesznek.

A felvételekben a mozgalom tagjai büszkén beszélnek fasiszta elődeikről, gyűlöletükről a zsidók és a feketék iránt, és arról, hogy az Európai Parlamenti választáson „háromszor is Mussolinire szavaznának”. Az esetek nyilvánosságra kerülése óta több olasz ellenzéki párt is bírálta Giorgia Meloni miniszterelnököt, az Olaszország Fivérei párt vezetőjét, aki eddig nem reagált a történtekre. Az olasz zöldek pedig a Nemzeti Ifjúság feloszlatását követelik.

A zsidó közösség vezetői is megszólaltak az ügyben, és megfelelő intézkedéseket sürgetnek. Giovanni Donzelli, az Olaszország Fivérei párt képviselője és funkcionáriusa kijelentette, hogy a pártban nincs helye rasszizmusnak, antiszemitizmusnak és a videókon hallható szélsőséges megnyilvánulásoknak.

Giorgia Meloni korábban, decemberben egy pártrendezvényen még dicsérte a Nemzeti Ifjúság tagjainak munkáját és támogatását, kiemelve, hogy a fiatalok bevonása az, amiért más olasz pártok irigykednek az Olaszország Fivéreire.