Bosch szemet vetett a Whirlpoolra

A Bosch csoport fontolóra veheti, hogy ajánlatot tegyen az amerikai Whirlpool háztartási készülékgyártó vállalatra, ami jelentős átalakulást hozhatna a háztartási gépek piacán.

A Bosch, amelyet elsősorban autóipari beszállítóként ismerünk, jelentősen megerősíthetné háztartási készülék üzletágát a világ egyik legnagyobb háztartási gépgyártójának, a Whirlpoolnak a felvásárlásával – állítják a Reutersnek nyilatkozó források. A Whirlpool, amelyet főként mosógépei és hűtőszekrényei tettek ismertté, az elmúlt években kezdett terjeszkedni a kisebb konyhai készülékek piacán is, de piaci értékének közel felét elveszítette az elmúlt két évben.

A vállalat jelentős átszervezéseket hajtott végre, közel-keleti és afrikai érdekeltségeitől megvált, és európai üzletágát is átalakította, ami mintegy 1000 munkahely megszűnésével járt. A Whirlpool piaci kapitalizációja jelenleg körülbelül 4,8 milliárd dollár lehet.

A Bosch terjeszkedési tervei között szerepelhet a Whirlpool felvásárlása, bár a cég szóvivője nem kívánta kommentálni a "piaci pletykákat". A Whirlpool részvényei a Reuters jelentése után 20 százalékkal emelkedtek.

Stefan Hartung, a Bosch vezérigazgatója korábban elmondta, hogy több nagyobb felvásárlási célpontot is vizsgálnak, és nem zárják ki, hogy új üzletágba lépjenek. A cég egyes üzletágainak tőzsdén való listázását is fontolgatják, de konkrét részleteket nem közöltek.

A Whirlpool, melynek márkái között megtalálható az Ariston, a Hotpoint, az Ignis és a Privileg, a Bosch esetleges felvásárlása esetén a német ipari csoport egyik legnagyobb nyilvánosságra hozott ügyletévé válhatna.