Biden behatolna Ukrajna területére

Az amerikai kormányzat fontolóra vette, hogy feloldja az Ukrajnába telepített amerikai katonai vállalkozókra vonatkozó de facto tilalmat, lehetővé téve számukra, hogy segítsék az országot a fegyverek karbantartásában és javításában.

Ez a lépés jelentős fordulatot jelentene a Biden-kabinet eddigi Ukrajnával kapcsolatos politikájában, mivel az Egyesült Államok keresi a módját annak, hogy előnyhöz juttassa az ukrán hadsereget az orosz erőkkel szemben. A CNN értesülései szerint még nincs döntés az ügyben, és a tárgyalások még korai szakaszban vannak, de egy esetleges jóváhagyás esetén még az idei évben hatályba léphetne a változás.

Az amerikai elnök, Joe Biden eddig ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikaiak, különösen a katonák, távol maradjanak az ukrán frontvonalaktól, és a Külügyminisztérium is arra kéri az amerikai állampolgárokat, hogy ne utazzanak Ukrajnába. Emiatt a harcokban megrongálódott amerikai katonai felszereléseket más NATO-országokba, például Lengyelországba vagy Romániába kellett szállítani javítás céljából.

Jelenleg az amerikaiak távolról, például videochaten keresztül segítik Ukrajnát a karbantartásban és a logisztikában, de ez a támogatás korlátozott, mivel a rendszereken keresztül nem végezhetnek közvetlen munkát.

A változások újraértékelését az indokolja, hogy Oroszország megerősödött a hadszíntéren, és az amerikai kongresszusi finanszírozás is akadozik. Az Egyesült Államok az elmúlt hónapokban több döntést is hozott, amelyek enyhítették az ukránokkal szembeni politikát. Májusban például Ukrajna engedélyt kapott amerikai fegyverekkel Oroszország területén belüli célpontok elleni csapások mérésére, amit korábban az USA elutasított. Továbbá a múlt héten Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette, hogy Ukrajna amerikai fegyverekkel csapást mérhet az ukrán-orosz határ mentén.