Az ideális férfi képe és az evészavarok terjedése férfiak körében

Az ideális férfi képével kapcsolatos elvárások és az evészavarok egyre inkább érintik a férfiakat is. Az ötvenes éveiben járó Andor például úgy véli, az ideális férfi vékony és sportos, és ő maga is küzd az evéssel kapcsolatos lelkiismeret-furdalással.

Andor gyerekkorában kezdődött furcsa kapcsolata az étellel, amikor a nagymamája rákényszerítette a karalábéfőzelék elfogyasztására. Felnőttként sosem diagnosztizálták klasszikus evészavarral, de az elhízástól való félelem őt is érinti. Egy-egy étkezés után gyakran érzi úgy, hogy fölöslegesen evett, és előfordul, hogy kiköpi az ételt, hogy ne hízzon. Andor szerint az evés nem okoz neki olyan élvezetet, mint másoknak, és jobban érzi magát, ha a saját szabályai szerint ehet. Rendszeresen sportol és böjtöl, amikor napokig csak vízen és gyógyteákon él.

Az elmúlt 25 évben jelentősen megnövekedett azoknak a férfiaknak a száma, akik elégedetlenek a testükkel. Dr. Babusa Bernadett szerint ma már az evészavaros esetek 20-25 százaléka érinti a férfiakat, ami háromszoros növekedést jelent. A férfiakat is bombázzák különböző, sokszor ellentmondásos üzenetekkel az ideális férfiképpel kapcsolatban. A pandémia alatt tovább nőtt az evészavarok gyakorisága, részben a közösségi média által közvetített irreális testképek miatt.

A falászavarok és az izomdiszmorfia is egyre gyakoribbá válnak a férfiak körében. Az izomdiszmorfia esetében a férfiak kényszeresen foglalkoznak az izomzatuk méretével, és gyakran illegális, veszélyes szteroidokat szednek az izomtömeg növelése érdekében. Ezek a szerek komoly testi és pszichés mellékhatásokkal járhatnak.

Az étkezési szokások és az ételhez való viszony megváltozása is hozzájárul az evészavarok terjedéséhez. Túry Ferenc pszichiáter szerint manapság egyre ritkább a közös családi étkezés, és az étel egy elherdálható tömegcikké vált. Az étel és az étkezés tele van érzelmekkel, és ezeket nem lehet csak úgy félresöpörni.

A családterápia hatékony módszer lehet az evészavaros tinédzserek gyógyításában. Túry Ferenc pszichiáter szerint a családi dinamikák és viszonyok egyensúlya fontos szerepet játszik az evészavarok kialakulásában. A családterápia során a családtagok aktív részvételével lehetőség nyílik a problémák megoldására.

Magyarországon az evészavaros betegek ellátása hiányos, és a kezelésre szorulók nagy része ellátatlan marad. Túry Ferenc szerint több speciális evészavar-klinikára lenne szükség az országban. Az evészavarok kezelése alapvetően pszichoterápiát igényel, és fontos, hogy a betegek szakemberhez forduljanak, aki kifejezetten az evészavarokra specializálódott.