A megújuló MSZP és a határzár kérdése

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) vezetőinek lemondása után a párt a határkerítés képével indította el új kampányát, ami jelentős fordulatot jelent a korábbi álláspontjukhoz képest.

Az MSZP vezetői a hétvégén jelentették be lemondásukat, és ezt követően azonnal megkezdték a hazai baloldal újragondolását. Csütörtökön a párt egy olyan képpel köszöntötte a határőröket, amelyen kizárólag a határkerítés látható.

2015-ben, amikor a kormány bejelentette, hogy kerítést épít a magyar-szerb határon, az MSZP vezetése még határozottan ellenezte ezt a lépést. Tóbiás József, az MSZP akkori elnöke szerint Európában nem a szögesdrót felépítése volt a cél, hanem annak lebontása, mint ahogy az 25 évvel korábban történt. Úgy vélte, a kormányzati döntés nem méltó ahhoz a Magyarországhoz, amely korábban hozzájárult Európa egyesítéséhez. Kunhalmi Ágnes, aki most távozó társelnök, korábban élesen bírálta a kerítésépítést: „Amit tényleg nem vártunk: Orbán és a Jobbik fejezi be, ami Trianonban kezdődött. Ezek az idióták semmit nem tanultak az emberiség történelméből” – fogalmazott.