Az MNB nem szigorítja a bankok tőkepufferét

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy döntött, hogy nem szigorítja a kereskedelmiingatlan-projekthitelekhez kapcsolódó rendszerkockázati tőkepuffer követelményeit, így a bankoknak továbbra sem kell külön tőkepuffert képezniük.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a kereskedelmiingatlan-projekthitelekhez kapcsolódó pénzügyi stabilitási kockázatokat elemezve megállapította, hogy a 2024. március 31-i kitettségek és tőkehelyzet alapján a kockázatok minden intézménynél mérsékeltek maradtak. Ennek eredményeképpen egyetlen banknak sem kell rendszerkockázati tőkepuffert képeznie 2024. július 1-jétől kezdődően.

A jegybank korábban, 2023. júniusában úgy határozott, hogy a globális kereskedelmiingatlan-piacon megfigyelhető növekvő kockázatok miatt újraaktiválja a koronavírus-járvány kitörésekor felfüggesztett rendszerkockázati tőkepuffert (SyRB). A Pénzügyi Stabilitási Tanács 2023. októberében ismertette az SyRB megállapítására vonatkozó felülvizsgált feltételeket.

Az MNB a felülvizsgált feltételek alapján határozta meg az egyes intézményekre vonatkozó tőkepuffer-követelményeket. A preventív jellegű eszköz alkalmazása mellett, a továbbra is alacsony kockázati szintek miatt, 2024. július 1-jétől egy banknak sem lesz szüksége rendszerkockázati tőkepuffert tartani. A tőkepufferráták következő felülvizsgálatát az MNB 2025. júniusig, a 2025. március 31-i adatok alapján hajtja végre.

A rendszerkockázati tőkepuffer újraaktiválásának bejelentése hatékonyan ösztönözte a bankokat, hogy prudenciális szempontok alapján átvizsgálják kereskedelmiingatlanokat finanszírozó projekthitel-állományukat. A koronavírus-járvány alatt bevezetett fizetési moratóriumban való részvétel miatt több banknál megugrott átstrukturált állományok felülvizsgálata és a prudenciális követelményeknek megfelelő kezelése, szükség szerint átsorolása is megtörtént.