Az EU zöld programjának szerzője a Gasunie felügyelőbizottságába igazol

Diederik Samsom, az Európai Zöld Megállapodás egyik kidolgozója, július 1-től a holland gázhálózat-üzemeltető Gasunie felügyelőbizottságának tagja lesz.

Diederik Samsom, aki korábban a Greenpeace aktivistája és a Holland Munkáspárt vezetője volt, 2019 novemberétől dolgozott az Európai Bizottság első alelnökének, Frans Timmermansnak a kabinetfőnökeként, ahol jelentős szerepet vállalt az Európai Zöld Megállapodás részleteinek kidolgozásában.

Az Európai Zöld Megállapodás célja, hogy 2050-re az EU károsanyag-kibocsátása nettó nulla szintre csökkenjen. Samsom most egy olyan vállalathoz csatlakozik, amely a fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozik, de ő úgy véli, hogy a Gasunie fontos szerepet játszik a megújuló energiarendszerre való átállásban, mivel az infrastruktúra biztosításában vesz részt, és nem foglalkozik közvetlenül gázkereskedelemmel.

A Gasunie, amely holland állami tulajdonban van, a gázszállító csővezetékek kezelésével foglalkozik, és a közelmúltban elkezdett hidrogénbe fektetni. A vállalatot megbízták Hollandia hidrogénhálózatának Belgiummal és Németországgal való összekapcsolásával, és 2022-ben létrehoztak egy új úszó cseppfolyósított földgáz-terminált, hogy pótolják az orosz gáz kiesését Hollandia energiaellátásából.

Tim van der Hagen, a Gasunie igazgatótanácsának alelnöke, reméli, hogy Samsom hozzájárul majd a vállalat stratégiai céljainak megvalósításához, különösen most, hogy a Gasunie kulcsszerepet vállal az ország energiarendszerének átalakításában.