A Mol hulladékos cégének beszámolóját nem fogadta el az Energiaügyi Minisztérium

A Mol tulajdonában lévő MOHU első beszámolóját hiányosnak és pontatlannak ítélte az Energiaügyi Minisztérium, ezért nem fogadta el a dokumentumot.

A Szabad Európa szerint a koncessziós rendszer, amely a lakossági szemétszállítást is magában foglalja, 2023. július 1-jén indult el. E rendszer keretében a Mol átvette a szemétszállítással foglalkozó cégeket, beleértve a munkásokat és a kukásautókat is. Az idei év volt az első, amikor a MOHU beszámolót küldött az Energiaügyi Minisztériumnak, amely dokumentumot a Szabad Európa is megvizsgált.

A beszámoló szerint a MOHU 1,63 millió tonna hulladékot gyűjtött be a közszolgáltatás keretében, és további 320 ezer tonnát intézményi résztevékenységből. Azonban a dokumentum nem tartalmazza, hogy mennyi hulladékot adtak le a különböző gyűjtőhelyeken, és az előkezelőknek, hasznosítóknak, ártalmatlanítóknak, valamint külföldi kezelőknek átadott hulladékmennyiség is hiányzik a beszámolóból.

A MOHU által szolgáltatott adatok között is akadtak ellentmondások. A beszámoló elején közölt 320 ezer tonnás intézményi hulladékmennyiség és a későbbi 1,95 millió tonnás közszolgáltatási hulladékmennyiség összegezésekor nullának kellett volna lennie az intézményi résznek, ami nem felel meg a valóságnak.

Az Energiaügyi Minisztérium a hiányos nyilvántartásra reagálva kijelentette, hogy a koncessziós társaság számára ezeknek a feladatoknak az elvégzése nem lehetőség, hanem törvény által előírt kötelezettség. Emellett kérdéseket vetettek fel a MOHU alvállalkozóival való elszámolás és a szükséges létesítményfejlesztések tervezése kapcsán, ha nincsenek pontos nyilvántartások.

A pénzügyi beszámolóval kapcsolatban is voltak problémák. A minisztérium szerint például nem derült ki, hogy a MOHU mit ért a koncessziós tevékenységen kívüli tevékenység alatt, és az EPR-hez kapcsolódó szolgáltatásokhoz sem párosítottak mennyiségi adatokat, így a költségek további részletezése nélkül nem állapítható meg azok realitása, illetve jogossága. A tárca azt is kifogásolta, hogy 12 milliárd forint, a MOHU haszonanyag-értékesítésének árbevétele nem jelenik meg a cég eredménykimutatásban, költségoldalon viszont igen.

Mivel a minisztérium nem javasolta a beszámoló elfogadását, így a hulladékkoncessziós szerződés értelmében a 2023-as évre sem állítottak ki teljesítési igazolást. A Szabad Európa megkereste a MOHU-t az ügyben, de a cég még nem reagált.

Anonim források szerint a MOHU 5,6 milliárd forintos nyeresége is problémát jelenthet, mivel ez „túl nagy” profit rögtön a koncesszió elején, ami nehézkes indoklást igényel az Európai Bizottság felé a monopol helyzet 35 évre történő garantálásával kapcsolatban. A hosszú koncessziós időszak indoka az volt, hogy a MOHU számos beruházása csak hosszabb távon térül majd meg.

A beszámolóval kapcsolatban írtunk a MOHU-nak és a minisztériumnak is, ha válaszolnak, megírjuk.