Az EU áramtermelésében előtérbe kerültek a megújuló energiahordozók

Az Európai Unióban jelentős változások történtek az energiaellátás terén, amelyek eredményeként a megújuló energiahordozók átvették a vezetést a fosszilis alapúaktól az áramtermelési mixben, ezzel új korszak kezdetét jelölve.

Az Eurostat előzetes adatai szerint 2023-ban az EU-ban a földgázellátás 12,8 millió terajoule-ra csökkent, ami 7,4%-os visszaesést jelent az előző évhez képest, és ez a mennyiség 1995 óta a legalacsonyabb értéket jelzi. A szénfelhasználás még drasztikusabb csökkenést mutatott: a barnaszén 24,2%-kal, míg a feketeszén 20,4%-kal esett vissza. A kőolaj és kőolajtermékek felhasználása is csökkent, 1,5%-os visszaeséssel 526 862 ezer tonnát ért el.

Ezzel ellentétben a megújuló energiaforrásokból származó kínálat 4,4%-kal nőtt, és elérte a 10,9 millió terajoule-t. Az EU villamosenergia-termelésének vezető forrása 2023-ban a megújuló energia lett, 1,21 millió gigawattóra termeléssel, ami 12,4%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. A megújulók részaránya az összes villamosenergia-termelés 44,7%-át tette ki.

A fosszilis tüzelőanyagokból előállított villamos energia mennyisége 19,7%-kal csökkent, így a teljes villamosenergia-termelésnek csak 32,5%-a származott ilyen forrásokból. Az atomerőművek termelése 0,62 millió gigawattóra volt, ami az EU energiatermelésének 22,8%-át jelenti, enyhe, 1,2%-os növekedést mutatva.

Összességében ezek a változások azt jelzik, hogy az Európai Unióban elindult egy új korszak, ahol a tiszta és fenntartható energiatermelési módszerek kerültek előtérbe.