Az Apple beszállítója nem alkalmaz házas nőket Indiában

Az indiai kormány részletes jelentést kért Tamil Nadu államtól, miután a sajtóban megjelent információk szerint az Apple egyik beszállítója, a Foxconn nem alkalmaz házas nőket a Chennai melletti iPhone-gyárában, mivel több családi kötelezettségük van.

A Reuters által ismertetett értesülések szerint a cég a házas nőkkel kapcsolatosan a terhességre és a családi kötelezettségek miatti gyakoribb távollétre hivatkozik, amikor elutasítja őket a munkaerő-kölcsönzők és a Foxconn HR forrásai alapján.

A szövetségi munkaügyi minisztérium hangsúlyozza, hogy a hatályos törvények egyértelműen tiltják a férfi és női munkavállalók közötti megkülönböztetést. Az Apple, Tamil Nadu állam kormánya, a Foxconn és az állam munkaügyi osztálya egyikének sem sikerült nyilatkozatot adnia a BBC vagy más lapok megkeresésére.

Jogi aktivisták aggodalmukat fejezték ki a Foxconn indiai munkaerő-felvételi gyakorlataival kapcsolatban, tekintettel arra, hogy sokan keresnek állást a cég gyáraiban. Korábban, 2018-ban egy amerikai jogvédő szervezet túlhajszolás és alacsony bérezés miatt kritizálta a céget egy kínai gyárban, ahol az Amazonnak szállítottak.

A Foxconn, amely az Apple legnagyobb beszállítója, 2017-ben nyitotta meg első indiai gyárát, és azóta is folyamatosan növeli jelenlétét az országban.