Jelentősen megnőtt az antiszemita támadások száma Németországban

Egy friss jelentés szerint 2023-ban jelentős mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma Németországban, különösen a Hamász október 7-i terrortámadása után. Az antiszemita támadások mellett a muszlimellenes incidensek száma is drasztikusan nőtt.

A RIAS, egy megfigyelő szervezet adatai alapján 2023-ban több mint 80 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma Németországban. Összesen 4 782 esetet rögzítettek, ami a legmagasabb éves szám a szervezet 2017-es létrejötte óta. Az incidensek többsége, több mint fele, a Hamász Izrael elleni terrortámadását követően történt.

A jelentés szerint hét olyan támadás is előfordult, amelyeket „szélsőséges erőszakként” kategorizáltak, amelyek akár halálos következményekkel is járhattak volna. Ilyen volt például egy berlini zsinagóga elleni támadás, ahol Molotov-koktélokat dobáltak az épületre.

A RIAS összesen 121 támadást, 329 anyagi kárt okozó esetet és 183 fenyegetést dokumentált az elmúlt évben.

A jelentés kiemeli, hogy az antiszemitizmus október 7-e óta példátlan módon vált láthatóvá a társadalom minden területén, és a zsidó közösség tagjai által évek óta tapasztalt problémák súlyosbodtak.

A Politico által idézett jelentés szerint a terrortámadás után az incidensek 70 százaléka Izraellel szembeni volt. A RIAS az antiszemitizmus meghatározására a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség definícióját alkalmazza, amelyet kritikusai szerint túl széleskörűen értelmeznek, és gyakran az Izraellel szembeni jogos bírálatokat is antiszemitizmusnak minősítik.

A Politico emlékeztet arra is, hogy a muszlimellenes incidenseket nyilvántartó CLAIM szerint 2023-ban 1926 muszlimellenes incidens történt Németországban, ami több mint százszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezek közül 90 eset vallási intézmények, például mecsetek vagy temetők elleni támadás volt.