Amerikai állampolgárok orosz börtönökben

Számos amerikai állampolgárt tartanak őrizetben Oroszországban, különböző vádakkal, amelyek mögött gyakran politikai indítékok húzódnak meg. Az Egyesült Államok szerint ezek az emberek gyakran alku tárgyai lehetnek a két ország közötti bonyolult kapcsolatokban.

Az amerikai és orosz kapcsolatok a hidegháború óta nem látott mélypontra süllyedtek, és Washington azzal vádolja Moszkvát, hogy amerikai állampolgárokat használ fel alku tárgyaként. Oroszország viszont azt állítja, hogy a letartóztatottak megszegték a törvényt. A helyzetet bonyolítja, hogy a kommunikációs csatornák elzárása miatt nehezebb a tárgyalások folytatása. Borisz Bondarev, egy volt orosz diplomata szerint Moszkva a túszokat használja fel, hogy helyreállítsa a kapcsolatokat anélkül, hogy elveszítené az arcát.

Az orosz börtönökben több amerikai állampolgár is raboskodik különféle vádak alapján:

  • Evan Gershkovich, a The Wall Street Journal riportere, kémkedés vádjával áll bíróság elé, amit ő és az amerikai kormány is tagad.
  • Paul Whelan, vállalati biztonsági vezető, kémkedésért ítélték el, és 16 év börtönt kapott. Ártatlanságát hangoztatja.
  • Travis Leake, zenész, kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt került rács mögé.
  • Marc Fogel, tanár, szintén kábítószeres vádak miatt ítélték el.
  • Gordon Black, törzsőrmester, lopásért és fenyegetésért ítélték el.
  • Robert Woodland, kettős állampolgár, kábítószer-kereskedelem vádjával áll bíróság előtt.
  • Alsu Kurmasheva, kettős állampolgár, több váddal néz szembe, többek között azzal, hogy nem jelentette be magát „külföldi ügynökként”.
  • Ksenia Khavana, hazaárulás vádjával tartóztatták le, amiért pénzt gyűjtött az ukrán hadseregnek.
  • David Barnes, mérnök, szexuális visszaélésekkel kapcsolatos alaptalan állítások miatt ítélték el.

A Külügyminisztérium szerint Gershkovich és Whelan jogtalanul vannak fogva tartva, és esetükben a túszügyekért felelős különmegbízott próbál tárgyalni a szabadon bocsátásukról. Az Egyesült Államok korábban sikeresen tárgyalt Brittney Griner és Trevor Reed cseréjéről.

A Külügyminisztérium szerint komoly ajánlatot tettek Gershkovichért és Whelanért, de Oroszország elutasította azt. A részletek nem ismertek, de Oroszország állítólag Vadim Krasikovot kérné cserébe. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az ilyen fogolycseréket „teljes csendben kell végrehajtani”. Nina Hruscseva, nemzetközi kapcsolatok professzora szerint a döntés Putyin kezében van, és a fogolycsere Ukrajnával kapcsolatos engedményekkel is járhat. Sam Greene szerint a Kreml addig tartja fogva Gershkovichot, amíg csak tudja, így felsrófolva az árat.