A Spanyol lépcsőn tüntettek a nőgyilkosságok ellen

Vörös festékkel öntötték le a híres római Spanyol lépcsőt szerdán a nőgyilkosságok ellen tiltakozó nőjogi aktivisták, ezzel a női áldozatok vérének jelképét állítva fel.

A Bruciamo Tutto (Égessünk el mindent) nevű mozgalom tagjai több kanna festéket öntöttek ki, és a festékbe mártott tenyerüket is a lépcsőfokokra nyomták. "Ez valamennyi meggyilkolt ember vérét jelképezi" – nyilatkozta egy résztvevő, mielőtt a rendőrség őt és társait elvitték. Az aktivisták hangsúlyozták, hogy a használt festék nem okoz tartós károkat a nevezetességnek. "Sosem fogjuk ezt elfogadni, ezt most kell megállítani" – tették hozzá.

Az ISTAT statisztikai hivatal adatai szerint tavaly körülbelül 120 nő esett gyilkosság áldozatául Olaszországban, és az idei év eleje óta már legalább negyven nőt öltek meg. Az emberölések több mint felét az áldozatok jelenlegi vagy volt partnerei követték el, körülbelül 20 százalékukat pedig más hozzátartozók.

A Bruciamo Tutto polgári engedetlenségi szervezetet egy tragikus esemény indította el, amikor a 22 éves Giulia Cecchettin diáklányt volt barátja brutálisan megölte. A szervezet célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a problémára, amelyet már nem lehet figyelmen kívül hagyni. "Azért kezdtük ezt az akciót, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét: a problémát már egyáltalán nem lehet a szőnyeg alá söpörni" – írták.