Jogerősen négy év fogházat kapott Agócs János

Jogerősen négy év fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét, aki a kétrendbeli hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettében találtatott bűnösnek.

Agócs Jánosra négy év közügyektől eltiltást és egymillió forintos pénzbüntetést is kiszabtak, és a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható leghamarabb feltételesen szabadlábra. Az elsőfokú ítélet szerint Agócs két képviselőtársának felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond az önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről, és közbenjár az őt kifizető képviselő elnökké választása érdekében.

Az elsőfokon kiszabott büntetés négy év börtön és 260 ezer forintos pénzbüntetés volt, amelyet a bíróság a beismerő vallomás miatt enyhített. Az ítéletet súlyosította a korrupciós bűncselekmények gyakorisága és az, hogy Agócs a cselekményt büntetőeljárás alatt követte el.

Az ügyész és Agócs is fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, előbbi hosszabb szabadságvesztés és magasabb pénzbüntetés, utóbbi pedig enyhítés érdekében. A fellebbviteli főügyészség azonban nem látta alaposnak a védelem érveit, és fenntartotta a súlyosítás iránti kérelmét.

A tárgyaláson Agócs az utolsó szó jogán kifejezte megbánását és azt mondta, nem gondolta volna, hogy bűncselekményt követ el, végül a büntetése enyhítését kérte.

A Fővárosi Ítélőtábla végül egymillió forintra emelte a pénzbüntetést, és Agócs megromlott egészségi állapota miatt fogházban kell letöltenie a négy éves büntetését. Az ítélet jogerős.