Mindenki kacag, ahogyan gyermeket próbál nemzeni a meddő király

Hiba lenne azt állítani, hogy a történelem unalmas. Az Árpád-Ház című színdarab bebizonyítja, hogy a múlt eseményein lehet nevetni, még ha azok olykor kegyetlenek is.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulata által színpadra vitt előadás a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljának negyedik napján nyűgözte le a közönséget. Az Árpád-ház című darab Keszég László rendezésében és a hat színész által megformált harminc karakteren keresztül mutatja be az Árpád-ház uralkodóinak viszályait, humorral fűszerezve.

A darabban az uralkodókat Mészáros Gábor és Kucsov Borisz alakítja, míg a többi szereplőt Búbos Dávid, Ágyas Ádám, Verebes Andrea és Hodik Annabella kelti életre. A színészeknek sikerül hitelesen előadniuk a Spiró György által írt, helyenként vulgáris szöveget, amit a közönség elismeréssel fogad.

Hat ember is elég harminc szerephez

A másfél órás, szünet nélküli előadás Könyves Kálmán trónra lépésétől II. Géza uralkodásáig kalauzolja a nézőket. A színészek folyamatosan váltogatják a szerepeket, miközben a díszlet és a jelmezek minimalizmusa ellenére a szövegcentrikus mű teljes mértékben magával ragadja a nézőt.

Beszólások, szex és betörőmaszk

A darabban a szereplők közötti konfliktusok frappáns beszólásokkal vannak tarkítva, amelyek a nevetést váltják ki. A szexuális zaklatások és a hatalom megtartásának kérdése is terítékre kerül, például amikor II. István segít Bélának közösülni egy nővel, hogy fennmaradjon az Árpád-házi vérvonal. A komédia mögött azonban a tragédia is meghúzódik, hiszen a családon belüli háborúskodások és gyilkosságok súlyos képet festenek az uralkodói ház történetéről.

A darabot nem napi politikai szinten kell értelmezni, ahogy Keszég László rendező elmondta, hanem mint egy általános hatalmi harc bemutatását, ahol egy kisebb csoport ragadja magához a hatalmat. A történelem kegyetlen, de ebben az előadásban a nevetésen keresztül közelítjük meg.