A szexuális irányultság fluiditása: egy másik világ képe

A szexuális irányultság szabad megélése egy elképzelt világban nem kötődik szigorú normákhoz, és ez a fajta fluiditás biztonságot nyújt az ott élők számára.

Képzeljünk el egy világot, ahol a szexuális orientáció fluid, és nem meghatározó az emberek életében. Ebben a világban a nemi identitás is változékonyabb, mint a miénkben, és a szexuális orientáció nem bináris, hanem sokkal összetettebb és változatosabb. Az emberek itt nem az öltözködés vagy a viselkedés alapján ítélik meg egymást, és a szexuális orientáció nem válik azonnal az identitás részévé. A környezet sem befolyásolja erőltetetten az orientációt, hiszen nem lehet rávenni senkit, hogy meghatározott módon határozza meg magát ebben a tekintetben.

A szexuális orientáció nemcsak genetikai meghatározottságú, hanem a környezet is hat rá, bár nem olyan módon, ahogy azt sokan gondolnák. Nem egyetlen gén vagy környezeti inger határozza meg, hanem a kérdés összetett és bonyolult. A tartalomgyártóknak is figyelembe kell venniük a sokféleséget, és olyan tartalmakat kell létrehozniuk, amelyekben mindenki magára ismerhet, anélkül, hogy ez bárkit is kirekesztene.

A szexuális orientáció szabad megélése ebben a világban felszabadító élmény, és ez a fajta elfogadás és nyitottság nem áll olyan messze a mi valóságunktól sem. A fluiditás és a sokféleség elfogadása fontos lépés a befogadóbb társadalom felé.

A Telex véleménycikk-sorozatában minden héten új szerzők jelentkeznek, akik eltérő nézőpontokat és gondolatokat mutatnak be. Az induló négyes között van Babarczy Eszter író, eszmetörténész, Rainer-Micsinyei Nóra színész, humorista, Szél Dávid pszichológus és Vonnák Diána kulturális antropológus és író. A szerzők nem feltétlenül értenek egyet mindenben, és nem is tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de éppen ez a sokszínűség teszi lehetővé a valódi párbeszédet és a különböző gondolatok megosztását.