727 millió forintot költhet a rendőrség könnygázra

A rendőrség 20 ezer darab könnyfakasztó spray beszerzésére írt ki tendert, amelyre öt cég jelentkezett, és hárman érvényes ajánlatot tettek. Az Xtecnix Kft. adta a legolcsóbb, nettó 727,2 millió forintos ajánlatot, és további 20 ezer darab kézi működtetésű könnygázgránát beszerzésére is kiírtak egy tendert.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) által kiírt tender eredményeként az Xtecnix Kft. nyerte el a 20 ezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzését, nettó 727,2 millió forint értékben. A tender bírálati szakaszának eredményét a napokban töltötték fel az ekr.gov.hu-ra.

A tenderre a román S.C. MATERIAL GROUP és a debreceni TACTICAL Kft. is jelentkezett, de őket kizárták, míg a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. és a Kraft HD Zrt. drágább ajánlatot tett. Az Xtecnix Kft., amely 2017-ben alakult és hamar nyereségessé vált, tavaly 1,8 milliárd forintos forgalmat és 1,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A cég tulajdonosai Dr. Pótáné Korán Teréz és Kormanik Béla András, utóbbi korábban a Kraft HD Zrt.-ben is vezető tisztségviselő volt.

Az Xtecnix Kft. alvállalkozójaként a HTI Haditechnikai Intézet Zrt. is részt vesz a projektben, amelynek tulajdonosa Fazekas Tamás. A HTI korábban már nyert közbeszerzést, többek között lőszert szállíthattak a BvOP-nek és levélvizsgáló berendezést az Országgyűlés Hivatalának. Idén a Védelmi Beszerzési Ügynökség által kiírt tenderen 50 db maroklőfegyverhez való átalakító szettet és 300 gránátvetőt szállíthatnak, amely 142,7 millió forint bevételt jelent a társaságnak.

20 ezer könnygázgránátot is vennének

Az ORFK nem áll meg a könnyfakasztó spray beszerzésénél, ugyanis újabb közbeszerzési eljárást indítottak 20 ezer darab kézi működtetésű könnygázgránát és 300 darab gránáttartó beszerzésére. A tenderre július 27-ig lehet jelentkezni.

Katus Eszter