A magyar fiatalok lakásvásárlási kilátásai

Minden harmadik 25-34 év közötti magyar fiatal borúlátó azzal kapcsolatban, hogy valaha saját lakástulajdonos lehet-e, különösen a nagyvárosokban élők körében.

Az OTP Otthon és az OTP Bank által végzett kutatás szerint a 25-34 éves korosztály borúlátóan tekint saját lakáshoz jutásának lehetőségeire, különösen Budapesten (42%) és a vármegyeszékhelyeken (47%) élők körében. A Piac&Profit által hivatkozott ingatlankereső portál adatai szerint Budapesten a használt lakások négyzetméterára átlagosan 1,1 millió forint, míg országos szinten egy garzonlakásé 726 ezer forint.

Az ingatlannal nem rendelkezők 42%-a szeretne saját lakást, de úgy vélik, hogy anyagi helyzetük ezt nem teszi lehetővé.

A fiatalok lakásvásárlási kilátásai romlanak

A 18-24 évesek körében 2022-ben még csak 10% nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik saját lakással vagy házzal, míg 2024-re ez az arány 16%-ra nőtt. Az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője, Lipták Zsuzsa szerint az önerő hiánya és a magas hitelkamatok jelentik a legnagyobb akadályt, de a megfelelő ingatlan megtalálása is gondot okoz sokaknak. A 18-24 évesek 56%-a, míg a 25-34 évesek 50%-a említette az önerő megszerzését mint elsődleges nehézséget.

A KSH adatai alapján a 20-29 évesek havi átlagos bruttó fizetése 498 387 forint, ami Budapesten egy belvárosi egyszobás lakás esetében 4,3 millió forintos önerőt követel meg. Az Eurostat szerint Magyarországon 17 év munka szükséges egy átlagos budapesti használt lakás megvásárlásához, míg Olaszországban ez az időtartam 10-11 év. Lipták Zsuzsa hozzátette, hogy az első lakást vásárló fiatalok inkább kisebb garzonlakásokat keresnek.

Miskolc a legkedvezőbb választás

Az otpotthon.hu adatai szerint Budapesten a legmagasabbak az ingatlanárak, ahol egy 35-40 nm-es lakás négyzetméterára átlagosan 1,13 millió forint. Az egyetemvárosok és vármegyeszékhelyek közül Miskolc bizonyul a legolcsóbbnak, itt 554 ezer forintért kínálnak négyzetmétert. Debrecen és Győr a legdrágább vidéki nagyvárosok közé tartozik, ahol a négyzetméterárak rendre 981 ezer, illetve 878 ezer forint.