Az orosz nyári offenzíva aktuális helyzete

A War Mapper X-csatorna legfrissebb térképei alapján az orosz-ukrán háború frontvonalain változatos sikereket értek el a felek: az ukrán erők Harkiv térségében, míg az oroszok Donyeck környékén haladnak előre.

A harkivi régióban az oroszok tavaszi támadása után az ukrán haderő ellentámadásba kezdett, és a legújabb információk szerint további területeket szabadítottak fel Vovcsanszkban. A térképen a sárga jelölés az ukrán, a piros az orosz ellenőrzés alatt álló területeket mutatja, a sávozott rész a vitatott hovatartozást, míg a fehér területek a változást jelzik.

A Bahmut térségében az orosz haderő északi sikereket ért el, Rozdolivka település délkeleti részén felvonták az orosz zászlót, ami azt jelenti, hogy az oda vezető út már orosz kézben van, a falu pedig vitatott állapotú. Bahmuttól délre és nyugatra az orosz csapatok előrenyomulása mellett Kijev is visszafoglalt területeket Kliscsijivkánál, ami stratégiai jelentőségű mindkét fél számára.

Avgyijivka térségében az oroszok továbbra is jelentős előrelépést mutatnak, Novolekszandrivka már az ő kezükben van, és Szolovjove valamint Umanszke környékén is kiterjesztették megszállt területeiket. Novoszelivka Persa felé is előrenyomultak, ahol valószínűleg a falu külterületén folyik a harc. Egy furcsa orosz propagandavideó alapján úgy tűnik, az orosz hadsereg Avgyijivka elfoglalását követően további területek, köztük Csasziv Jar, Herszon és Zaporizzsja városok megszerzését tervezi.

Marjinka nyugati részén az oroszok elfoglalhatták Heorhijivkát, és jelenleg Makszimiljanivka felé haladnak. A Zsaporizzsja régióban, Robotiné déli és nyugati részén az orosz katonák megerősítették pozícióikat, és a támadásuk a településtől északnyugatra folytatódik, ami emlékeztet a tavalyi nyári offenzíva egyik jelentős ukrán sikerére. Zaporizzsja városa, amely egy 700 ezer lakosú nagyváros, szintén az oroszok célkeresztjében áll.

Az oroszok májusban nyitottak új frontot Harkiv térségében, ahol a kezdeti előrenyomulást az is segítette, hogy az ukránok eddig nem lőhettek át orosz területekre nyugati fegyverekkel. Az új támadás után azonban szabad kezet kaptak, ami miatt lendületet vesztett az orosz offenzíva. Harkiv városát példátlan bombázás érte, beleértve civil objektumokat is, mint például május 25-én egy barkácsáruházat, ahol 19 ember vesztette életét.

A harkivi offenzívában fordulatot hozhatott az is, hogy május végén az Ukrajnának katonai támogatást nyújtó államok hozzájárultak, hogy a fegyvereiket Oroszország területe ellen is használják. Júniusra már jelentősen csökkentek az orosz siklóbomba-támadások Harkivnál, ami mögött az állhat, hogy az orosz légierő már nem tevékenykedhet „diplomáciai védelem” alatt.

Az orosz támadás napján leálltak a Starlink-terminálok, ami hátráltatta az ukrán hadsereg kommunikációját és felderítését, de a támadás második hetében már láthatóan elfogyott az oroszok kezdeti lendülete, és az ukránok ellentámadást indítottak Vovcsanszk város környékén.

Összességében folytatódott az a tendencia, ami már a 2023-as ukrán ellenoffenzíva óta tart: a haditechnika állapota a védekező félnek kedvez, a támadó fél nem képes gyors áttörést elérni. Ukrajna számára a legnagyobb problémát továbbra is az emberhiány jelenti, ami idén nyáron még várhatóan konstans marad, csak utána javulhat.

Kérdéses, hogy mi lehetett Oroszország célja a harkivi front újrnyitásával. Putyin állítása szerint nem célja Harkiv elfoglalása, hanem egy „biztonsági zóna” kialakítása volt a cél, ami az orosz Belgorod határrégiót hivatott megvédeni. Ha valóban ez a cél, akkor a támadás kudarcot vallott, hiszen épp ennek köszönhető, hogy mostantól az ukránok nyugati fegyvereiket is szabadon használhatják orosz területek ellen.

Zubor Zalán