A kastélytörvény célkitűzései

A kormány tőkeerős hazai cégek bevonásával kívánja megóvni a magyar kulturális örökséget.

A kastélytörvény elfogadásának és a tavaly év végén történt módosításának fő célja, hogy magántőkét vonzzon a kastélyok hosszú távú és fenntartható működtetésére - tájékoztatott Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építési államtitkára. Magyarország területén az elmúlt évtizedek során a 1500 kastély és kúria nagy része eltűnt vagy elbontásra került, a megmaradtak állapota pedig a rendszerváltás után tovább romlott. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy bár az elmúlt 13 évben a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében több mint egy tucat kastély újult meg állami és uniós forrásokból, ezek fenntartása további anyagi forrásokat igényel és folyamatosan terheli a költségvetést.

A törvény értelmében a magyar állam tulajdonába került kastélyok csak nagyon szigorú feltételek mellett kerülhetnek magántulajdonba. Az új tulajdonosoknak kötelezően biztosítaniuk kell az épületek közcélúságát, üzleti és hasznosítási terveket kell benyújtaniuk, amelyeket az ÉKM hagy jóvá és folyamatosan ellenőriz. Amennyiben a feltételeket nem tartják be, életbe lépnek a biztosítékok, így büntetőpénzt kell fizetniük, vagy az állam visszaveszi az ingatlant.

A kastélyparkok látogathatóságát minden esetben ingyenesen kell biztosítani, és ha a kastélyok közgyűjteménnyel rendelkeznek, annak megtekintését is ingyenesen, vagy a jelenlegi jegyárak mellett kell lehetővé tenniük.

Néhány történelmi jelentőségű kastély, mint például a fertődi Esterházy-kastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a geszti Tisza-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a tiszadobi Andrássy-kastély továbbra is állami tulajdonban marad.

A kormány célja, hogy megtalálja azokat a tőkeerős, magyar tulajdonú cégeket, amelyek vállalják a kulturális örökség részét képező ingatlanok felújítását és üzemeltetését. Az államtitkár szerint az erős pénzügyi háttérrel rendelkező cégeknek kötelessége, hogy tegyenek a magyar örökségért. Ha nem jelentkezik elegendő cég, a minisztérium aktívan fogja keresni őket. Jelenleg az érdeklődést mérik fel, és várhatóan szeptemberben indulnak a tulajdonba adással kapcsolatos nyilvános felhívások.