A forint lassan közelít a 400-as euró árfolyam felé, Parragh László szerint gazdaságélénkítésre van szükség

A forint árfolyama az euróval szemben az utóbbi időben 396 és 397 között ingadozik, és bár jelentős gyengülést nem tapasztaltunk az elmúlt napokban, a 400-as pszichológiai határ továbbra is veszélyesen közel van. Ma reggel a forint minimális elmozdulást mutatott e szint felé.

A csütörtök kora esti állapot szerint az euró árfolyama 396 forint 59 fillérre gyengült, ami csak csekély mértékű leértékelődést jelent a forint számára. A forint az elmúlt napokban többször is visszatért a 396-397-es sávhoz, és még nem világos, hogy a mai nap folyamán képes lesz-e kitörni ebből az árfolyam-tartományból. Az euró napközben 395,84 forint és 397,95 forint között mozgott.

Az euró dollárral szembeni árfolyama is hasonlóan stabil maradt az elmúlt napokban, 1,07 körüli értéken ingadozva. Jelenleg 0,1%-os gyengülést figyelhetünk meg, ami a forint szempontjából kedvező lehet, de ha az EUR/USD árfolyam a következő napokban sem távolodik el jelentősen az 1,07-es szinttől, akkor a forint is valószínűleg a jelenlegi sávban marad. Az euró jegyzése a reggeli 1,0694 dollárról 1,0707 dollárra változott.

A dollárral szembeni forint árfolyam csütörtök kora estére 0,1%-os erősödést mutatott, így egy dollárért 370 forint 38 fillért kell fizetni.

A svájci frank jegyzése a reggeli 413,70 forintról 412,46 forintra csökkent, ami további pozitív jel a forint stabilitására.

A japán jen is említhető, mivel az elmúlt napokban jelentősen gyengült a dollárral szemben, elérve a 160-as jegyzést. Ma egy kisebb korrekciót láthatunk ebben az árfolyamban. Az energiaválság és az infláció emelkedése óta a befektetők kevésbé részesítik előnyben a jent, mivel a japán jegybank a többi nagy fejlett gazdasághoz képest rendkívül alacsony kamatokat tart fenn.

A piacmozgató hírek tekintetében ma az Egyesült Államokból várhatóak közepes fontosságú gazdasági adatok, mint például a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának adatai és a munkanélküli segélykérelmek heti száma. Ezek az adatok főként akkor okozhatnak piaci mozgást, ha jelentősen eltérnek a várakozásoktól. A holnapi nap folyamán pedig az amerikai PCE-infláció adatai érkeznek, amelyek szintén befolyásolhatják a piacokat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a magyar gazdaság előtt álló kihívások miatt szükség lenne egy gazdaságerősítő programra. Óvatosságra intett a gazdasági növekedés felpörgésével kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a világpolitikai helyzet változatlan maradt, és ezek a kihívások jelentős hatással vannak a magyar gazdaságra. Parragh kiemelte, hogy a német gazdaság problémái is negatívan érintik Magyarországot, mivel nem tudja felhúzni a beszállító országokat, így rövid távon nem lát nagy növekedési potenciált.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a forint spekuláció tárgya lett, ami be is határolja a jegybank mozgásterét. A spekulációk miatt a forint árfolyama továbbra is nagy nyomás alatt állhat, ami a magyar vállalatok számára hátrányos, mivel a forintban felvett hitelek költségei jelentősen magasabbak lehetnek, mint az euróban felvett hiteleké. Parragh László javaslatot tett egy olyan kormányzati programra, amelyben a vállalkozások beruházásaikhoz vissza nem térítendő támogatást kaphatnának, és egy államtitkár is felelős lenne a kkv-k fejlesztéséért.