667 millió forintos bírság egy brókercsapatra az MNB-től

Az MNB összesen 667 millió forint bírságot rótt ki a Sun Contracting AG-re, a Green Finance Broker AG-re és egy magánszemélyre jogosulatlan befektetési és közvetítői tevékenységek miatt, több száz magyar befektetőt megtévesztve.

Az MNB piacfelügyeleti eljárás során megállapította, hogy a Sun Contracting AG jogosulatlanul végezte az MNB engedélyéhez kötött befektetési szolgáltatási tevékenységet, és a Green Finance Broker AG függő ügynöki tevékenységet folytatott bejelentés nélkül. A Sun Contracting AG kötvénykibocsátóként, a liechtensteini felügyelet által jóváhagyott tájékoztatóval rendelkezve is, a magyar jogszabályoknak megfelelően szükséges befektetési szolgáltató megbízása nélkül forgalmazta kötvényeit. Ezzel szemben a magyar szabályozás szerint az értékpapírok nyilvános forgalomba hozatalához professzionális befektetési szolgáltató igénybevétele szükséges. A társaságok tevékenységének következtében közel 300 magyar befektető több millió eurós volumenben jegyzett kötvényeket a Sun Contracting AG magyar nyelvű honlapján keresztül.

A Green Finance Broker AG több mint 200 magyar befektetőt közvetített a kibocsátó részére, míg a magánszemély egy MLM jellegű rendszert épített ki a Sun Contracting AG befektetési szolgáltatási tevékenységének elősegítése érdekében, bejelentés hiányában végezve tevékenységét.

Az MNB a jogsértések miatt 400 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Sun Contracting AG-re, 250 millió forintot a Green Finance Broker AG-re, és 17 millió forintot a magánszemélyre. Emellett az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenységek folytatását és feljelentést tesz jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával. A határozat nem érinti a Sun Contracting AG befektetőkkel szembeni visszafizetési kötelezettségét.

Az MNB a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetéseket helyezett el a honlapján, és az ügyben feljelentést is tesz – jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a pénzügyi felügyelő hatóság. A Sun Contracting AG kötvénykibocsátóként annak ellenére végezte jogosulatlan tevékenységét, hogy az MNB előzetesen kifejezetten felhívta a figyelmét a Liechtensteinben jóváhagyott tájékoztatóval rendelkező kötvényei Magyarországon történő forgalomba hozatalának jogszerű módjára. A felügyeleti határozat semmilyen formában nem érinti a SUN Contracting AG-nek a befektetőkkel szemben fennálló, már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét – hangsúlyozza az MNB.