Egymást vádolják az ukránok és az oroszok a Szevasztopol elleni támadás civil áldozatai miatt

Míg Moszkva szerint az ukránok szándékosan támadták a civileket Szevasztopolban, addig Kijev azt állítja, hogy az orosz légvédelem hibázott.

Vasárnap az ukránok a Krímben található Szevasztopolt támadták meg az amerikaiaktól kapott ATACMS rakétáikkal, amely támadásnak az oroszok szerint több civil áldozata is volt, köztük két gyermek. Az orosz védelmi minisztérium öt halottról és több mint 150 sebesültről számolt be. A közösségi médiában terjedő videókon strandoló emberek közé csapódnak be a rakétarepeszek, de nem egyértelmű, hogy ezek az ukrán rakétákból vagy az orosz légvédelmi töltetekből származnak-e.

Az ukrán haditengerészet szóvivője szerint sosem tekintették célpontnak a polgári épületeket és a civil lakosságot. Mihajlo Podoljak, az elnöki tanácsadó szerint azonban a Krím, mint az oroszok által megszállt terület, egy nagy katonai tábor számos legitim katonai célponttal, amelyeket az oroszok a saját polgári lakosságukkal próbálnak elfedni, így a polgári személyeket civil megszállóknak kell tekinteni. Podoljak szerint a háború realitásai igazolják ezt az álláspontot, és hozzáteszi, hogy a rakétatüzérség hatótávján belüli területekre nyaralni menni nem a legjobb ötlet.

Az Institute for the Study of War katonai thinktank szerint az orosz védelmi minisztérium korábban még diadalmasan számolt be a Szevasztopol elleni ukrán légitámadás meghiúsításáról, és azt állították, hogy az egyik ukrán rakétát a légvédelmük térítette el a kijelölt pályájáról. Egy amerikai tisztviselő a Reutersnek elmondta, hogy a rakéta célpontja egy orosz rakétarendszer volt, amelyet az orosz légvédelem sikeresen akadályozott meg, de a törmelék a tengerpartra hullott.

A civil áldozatok elkerülhetők lettek volna, ha az orosz hatóságok időben jelzik a közelgő légitámadást a polgári lakosságnak, hiszen erre szolgálnak a légvédelmi szirénák.