Greenpeace aktivisták a bíróság előtt: Udvaros Dorottya is vádlott

A Greenpeace aktivistái, köztük Udvaros Dorottya színművésznő, bíróság elé álltak a Fertő tavi természetvédelmi akciójuk miatt. A vád szerint jelentős károkat okoztak 2021-ben, amikor eltávolították a madarak fészekrakását megakadályozó hálókat.

A Fertő-tónál történt állami beruházás során a Greenpeace aktivistái, kenukon érkezve, leszedték a fecskék fészekrakását gátló hálókat. Az ügyészség álláspontja szerint ezzel 102 875 forint kárt okoztak a Sopron Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek. A 12 vádlott közül csak ketten jelentek meg a tárgyaláson, köztük Udvaros Dorottya is.

Udvaros Dorottya a bíróságon kifejtette, hogy az aktivisták tevékenységének köszönhetően egyre többen ismerik fel, mi történik a Fertő tónál. Az ítéletet még nem hozták meg, a tárgyalás folytatása ősszel várható.

A Fertő tavi beruházás már évekkel ezelőtt kezdődött, amikor 2019-ben nyilvánosságra került, hogy a kormány mintegy 23 milliárd forint közpénzből tervez egy nagyszabású turisztikai beruházást Fertőrákoson. A projekt ellen az Európai Unió és az UNESCO is tiltakozott. A beruházás első lépéseként Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte el a 9 milliárd forintos vitorláskikötő építését, ami során lebontották a nádast és az ikonikus cölöpházakat, majd a fertőrákosi tópartot is alaposan átalakították.