Kutatók béreik miatt tüntettek

Mintegy hatvan-hetven tudományos kutató tüntetett a Magyar Tudományos Akadémia Humán Tudományok Kutatóházában, ahol éppen egy stratégiai workshopot tartottak. A demonstráció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az alacsony bérekre és a nemzetközi versenyképesség hiányára.

A Magyar Kutatási Hálózat, más néven HUN-REN stratégiai workshopjának helyszínén, ahol a kutatói hálózat szervezeti kereteinek felmérésével és átszervezésével foglalkoztak, a kutatók transzparensekkel hívták fel a figyelmet helyzetükre. Az egyik tábla azt hirdette, hogy "Nettó 246.000 forint fizetés 10 évvel a PhD után", míg egy másik a lakbér és a fizetés aránytalanságára utalt: "Havi albi: 200 ezer, havi fizu: 217 ezer" .

A tüntetés időzítése is jelentőséggel bírt, mivel egy nemzetközi tanácsadó testület éppen a kutatóközpontokat vizsgálta, és a kutatók szerették volna tudatosítani náluk, hogy a magyar kutatók fizetése milyen alacsony a nemzetközi viszonylatban .

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) által szervezett megmozdulás célja az azonnali béremelés volt. „Minden stratégiai tervezés, bármi, ami a kutatóhálózat jövőjéről szól, az szemfényvesztés anélkül, hogy a bérekről beszélnénk” – mondta Gerő Márton, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója, a TDDSZ alelnöke .

A kutatók bérei jelentősen elmaradnak a KSH által közölt bruttó 605 ezer forintos átlagkeresettől. Egy tudományos segédmunkatárs bruttó alapbére 320-330 ezer forint között van, egy tudományos munkatárs 350 ezer forint bruttó bért kap, erre esetenként jöhetnek még bizonyos kiegészítések, így az említett két kategóriába tartozók bruttója 350-450 ezer közé tehető .

A HUN-REN elnöke, Gulyás Balázs a helyszínen volt, de nem lépett kapcsolatba a tüntetőkkel, ahogy korábban sem fogadta a TDDSZ küldöttségét. Gerő Márton elmondta, hogy a dolgozók korábban petíciót írtak alá, de semmilyen választ nem kaptak, és a párbeszéd hiányát kifogásolták .

A TDDSZ korábbi tiltakozásai és adatigénylései nyomán a workshopot nem egy drága helyszínen, hanem a kutatóházban rendezték meg. Bakó Imre, a TDDSZ vezetője szerint így 25 millió forintot takarítottak meg . Azonban Gerő Márton szerint az elmúlt években több átszervezés és átvilágítás is történt már, amikor a kutatóhálózatot leválasztották az MTA-ról, és csak az átnevezésre elköltöttek 17 millió forintot, a stratégiai workshopokra eddig 87 milliót, az átvilágításra 135 millió forintot, ami valószínűleg bőven fedezte volna az elbocsátott kollégáink bérét .

A tüntetés egyik résztvevője úgy fogalmazott: pályakezdőként még azon tűnődött, mikor lesz az, amikor egy fiatal kutató fizetése eléri egy villamosvezetőét. Most, idősebb kutatóként csak annyi változott, hogy azon töpreng, jó volna, ha egyszer egy szenior kutató fizetése elérné egy pályakezdő villamosvezetőét .