Trump tervével véget vethet az ukrajnai háborúnak

A volt amerikai elnök, Donald Trump tanácsadói által kidolgozott terv szerint Ukrajna csak akkor kaphat további fegyvereket az Egyesült Államoktól, ha béketárgyalásokat kezd az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal.

A Reuters által megszerzett dokumentumok alapján a tervet Trump Nemzetbiztonsági Tanácsának korábbi vezérkari főnökei, Keith Kellogg nyugalmazott altábornagy és Fred Fleitz dolgozták ki. A stratégia részeként az Egyesült Államok figyelmeztetné Oroszországot, hogy a béketárgyalások elutasítása esetén Washington növelné az Ukrajnának nyújtott támogatást. A tervezet egy tűzszünet megállapítását javasolja a jelenlegi frontvonalak mentén, ami elősegíthetné a béketárgyalások megkezdését.

Fleitz elmondása szerint Trump pozitívan reagált a tervre, míg Steven Cheung, a volt elnök szóvivője hangsúlyozta, hogy csak Trump vagy kampányának felhatalmazott tagjai által tett nyilatkozatok tekinthetők hivatalosnak. Trump korábban kijelentette, hogy gyorsan véget vetne az ukrajnai konfliktusnak, ha legyőzné Joe Biden jelenlegi elnököt a november 5-i választásokon, de részleteket nem közölt a terveiről.

Oroszország részéről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kifejtette, hogy minden jövőbeli béketervnek tükröznie kell a terepen uralkodó valós viszonyokat. Peszkov hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin nyitott minden "realista" javaslat megtárgyalására, amely figyelembe veszi a "valós helyszíni helyzetet".