Babaváró hitelek: Több ezren bajban

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, és a helyzet júliustól kezdődően még súlyosbodhat, amikor az ötéves türelmi idő lejárta után a törlesztőrészletek a sokszorosára nőhetnek. A babaváró kölcsönök kiváltása vagy átalakítása már eddig sem volt egyszerű feladat, és a közeljövőben sok hitel kamatozása válhat magasabbá az adósok számára.

Azok a babaváró párok, akik a program 2019-es indulása után vettek fel kamatmentes hitelt, és azóta gyermekük született vagy örökbe fogadtak, és nem váltak el, továbbra is kedvező feltételekkel törleszthetik a kölcsönüket. Azonban a 2019-ben felvett hitelek kevesebb mint negyedénél nem született még gyermek, ami több mint tízezer szerződést érinthet. Ha ez így is marad, az érintetteknek 120 napjuk lesz a felvett kamattámogatás visszafizetésére, és a hitelük kamata jelentősen megemelkedhet.

A méltányosság kérelmezése lehetőséget adhat az érintetteknek, hogy legfeljebb két évvel elhalasszák a kamattámogatás visszafizetését, de a részletszabályok még nem ismertek, mivel a kormányrendelet még nem jelent meg. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint már jelenleg is késedelmes a babaváró hitelek egy része, és ha az állam elkezdi követelni a kamattámogatások visszafizetését, még több hitel dőlhet be.

Az első negyedév végén a babaváró hitelek állománya 2 187 milliárd forint volt, és ezeknek 0,4 százaléka volt 90 napon túli késedelemben. Az átstrukturált hitelek aránya 0,8 százalék volt, ami nem jelent változást az előző negyedévhez képest. Jelenleg nettó 15 milliárd forint értékben vannak késedelmes babaváró hitelek, ami nagyjából 1500 adóst érint.

Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője szerint az elvált szülők különösen nehéz helyzetben lehetnek, mivel a válás után azonnal magasabb kamatokkal és törlesztőrészlettel szembesülnek, és ezt még a gyerekvállalás sem hárítja el.

Az átstrukturálás sajnos keveseken segít, mivel a babaváró hitel átstrukturálására képes állomány két évvel ezelőtt még a mostani háromszorosa-négyszerese volt. Azok számára, akik elveszítették a kamattámogatást, és hirtelen a korábbi törlesztőrészlet többszörösével szembesültek, az átstrukturálás vagy hitelkiváltás segíthet. Azonban jelzálog fedezet mellett valószínűleg csak lényegesen kisebb törlesztőrészletre számíthatnak az adósok, mivel a bankok nem kínálnak fedezet nélküli fogyasztási hitelt a babaváróhoz hasonló futamidővel.

: Bank360.hu, article-1 : Bank360.hu, article-2