A Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának ügye: Rétvári Bence államtitkár válasza

Rétvári Bence államtitkár válaszolt a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium közötti együttműködés felmondásával kapcsolatos kérdésekre. Az államtitkár Pintér Sándor belügyminiszter megbízásából reagált Varga Ferenc független országgyűlési képviselő megkeresésére.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a budapesti Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium közötti 25 éves együttműködés felmondása váltotta ki a szülők felháborodását. Egy hangos szülői értekezleten próbáltak válaszokat kapni, és volt, aki a tankerülethez fordult. A döntés elleni tiltakozásban nyílt levelet is közzétettek, amit többek között Alföldi Róbert, Gáspár Sándor, Náray Erika és Nyáry Krisztián is aláírt.

Varga Ferenc kérdésére, hogy mi lesz a gimnázium drámatagozatával, Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Az államtitkár szerint az átszervezés célja a tandíj visszaszorítása, és a délelőtti dráma képzést nem érinti a változás. Az oktatás a jövőben is az eddigiekkel azonos módon és feltételekkel valósul meg.

Az államtitkár kiemelte, hogy a délutáni művészeti képzést a következő tanévtől a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola veszi át, és ez lényegesen alacsonyabb térítési díj ellenében lesz elérhető a 2024/2025-ös tanévtől.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a gimnázium igazgatója a szülői értekezleten ismertette a tervezett változásokat, és levélben is tájékoztatta az érintett szülőket. Az igazgató egyeztetett a művészeti képzésben érintett kollégákkal is, akiknek a továbbiakban is számítanak a munkájukra, amennyiben részt kívánnak venni a délutáni képzésben.