OTP felvásárlási csatába sodródhat a Luminor Bankért

Az OTP Bank jelentős profitot termel, ami felvásárlási lehetőségek utáni aktív kutatásra ösztönzi a vállalatot. A baltikumi Luminor Bank iránt több pénzintézet is érdeklődik, ami versenyhelyzetet teremthet és felhajthatja a vételárat.

Az OTP Bank a kedvező működési környezet és a hatékony menedzsment következtében magas profitot realizált, ami túlmutat az osztalékfizetésen és a saját részvények visszavásárlásán. A bank vezetése ezért folyamatosan figyeli a felvásárlási lehetőségeket, különös tekintettel a Luminor Bankra, amely iránt több pénzintézet is érdeklődik, köztük az olasz UniCredit.

Az OTP Bank tavalyi profitja közel ezermilliárd forint volt, és bár a következő években valamelyest csökkenő profitra számítanak, a banknál jelentős pénzügyi tartalék marad. A bank vezetői szerint az akvizíciók elsősorban azokban az országokban történhetnek, ahol az OTP már jelen van, de nem elégedettek a piaci részesedéssel.

A Luminor Bank a Baltikum vezető független pénzintézete, jelentős piaci részesedéssel rendelkezik és hatékonyan működik. A bank tulajdonosai között jelenleg a Blackstone és a DNB Bank által kezelt magántőkealapok találhatók, amelyek a bankot a könyv szerinti érték 1,2-szeresén értékesíthetik.

A Bloomberg és a Portfolio információi szerint a Luminor Bankot a könyv szerinti érték 1,2-szeresén értékesíthetik, ami jelenlegi árfolyamon közel 850 milliárd forintot jelenthet. Ha több vevő is megjelenik a piacon, az ár tovább emelkedhet. Az érdeklődők között szerepel az OTP mellett a lengyel PZU, a Pekao, az osztrák Erste és az UniCredit is.

A Luminor Bank megvásárlása politikai színezetet is kapott, mivel a balti országok vezetői preferálnák, ha a bank lengyel kézbe kerülne. A lengyel Puls Biznesu üzleti lap szerint a balti országok vezetése azért lobbizik, hogy lengyel kézbe kerüljön a Luminor, és a Pekao már vizsgálja is a felvásárlás lehetőségét.

Ha az OTP-nek nem sikerül megvenni a Luminort, és más bankot sem tudnak megvenni, valószínűleg több száz milliárd forintot osztanak majd szét a részvényeseiknek.