Moldova előtt megnyílhat az uniós pénzcsap

Moldova számára megkezdődtek az uniós csatlakozási tárgyalások, amelyek során jelentős pénzügyi támogatásokról is tárgyalnak.

Luxembourgban megtartották az első kormányközi konferenciát Moldovával, ahol az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentették be, és ahol komoly összegek mozgósításáról is szó esett. Várhelyi Olivér, az Európai Unió bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa kiemelte, hogy Moldova folyamatosan halad a reformok útján, és teljesítette az uniós csatlakozási tárgyalásokhoz szükséges feltételeket.

A biztos rámutatott, hogy Chisinau kiemelkedően teljesített a feltételek terén, annak ellenére, hogy az ország az ukrajnai háború és a destabilizációs kísérletek miatt nehéz helyzetben van. Várhelyi üzenete Moldovának és annak népének, hogy folytassák a reformokat, és az EU kész a következő lépéseket is megtenni velük együtt.

Az Európai Bizottság a közeljövőben elindítja a bővítési folyamat következő lépését, amely az uniós joganyag moldovai alkalmazásának átvilágítását jelenti. Várhelyi szerint a tárgyalások már a kezdetektől fogva pozitív hatást gyakorolnak Moldova társadalmára és gazdaságára, előnyöket biztosítva a polgárok és vállalkozások számára.

Az EU gazdasági és beruházási tervének keretében 1,5 milliárd eurót mozgósított állami és magánberuházásokra, amelyek olyan kulcsfontosságú ágazatokat érintenek, mint az energia, a közlekedés és a vállalkozások finanszírozáshoz való hozzáférése. Hadja Lahbib, Belgium külügyminisztere, a belga soros uniós elnökség nevében kiemelte, hogy Moldova történelme, öröksége és kultúrája Európa szerves részét képezi, és az EU mint Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere, fontos üzleti és külföldi befektetési lehetőségeket jelent a jövőre nézve.