Martin Schlegel a Svájci Nemzeti Bank új elnöke

A svájci kormány szerdán bejelentette, hogy Martin Schlegel veszi át a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöki posztját Thomas Jordantól, aki szeptember végén távozik hivatalából.

Schlegel jelenleg az SNB alelnöke, és 2004 óta dolgozik a banknál, 2022 augusztusában léptették elő alelnöki pozícióba. Thomas Jordan márciusban jelentette be távozási szándékát, miután 12 évig irányította a bankot és több válságot is kezelnie kellett, beleértve a svájci frank erősödését, az euróhoz való valutapárosítás feloldását és a Credit Suisse összeomlását, amelynek következményeként a szintén svájci UBS bank felvásárolta a pénzügyi nehézségekkel küzdő korábbi vetélytársát, a Credit Suisse pénzintézetet. Ez a második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió volt Európában a 2008-as pénzügyi válság óta. Schlegel kinevezését az SNB bankfelügyeleti tanácsa javasolta, amit a svájci kabinet szerdán jóváhagyott.

Markov szerint Schlegel kinevezése nem hoz jelentős változást sem a monetáris politika kialakításában, sem annak kommunikációjában, így várhatóan folytatni fogja elődje politikáját és irányvonalát. A svájci gazdasági szereplők most arra kíváncsiak, hogy Schlegel milyen konkrét lépéseket fog tenni az elkövetkező hónapokban és években, különösen a gazdasági hangulat romlása és a svájci frank további felértékelődése közepette.

A svájci UBS CFA gazdasági hangulatindex szerint a svájci gazdasági hangulat kissé romlott júniusban a májusban elért több mint két és féléves csúcshoz képest. Az index júniusban 0,7 ponttal 17,5 pontra csökkent az előző havi 18,2 pontról, de az indikátor zsinórban az ötödik hónapban tartózkodik pozitív tartományban. A válaszadók a svájci gazdasági növekedéssel kapcsolatban mérsékelten optimisták, miközben a svájci frank euróval és dollárral szembeni további felértékelődésére számítanak.