Bírók kényszerülnek vérplazma adására a megélhetésért

A bírói fizetések stagnálása és a magas infláció következtében egyre több bíró érzi úgy, hogy anyagi helyzetük tarthatatlan, és néhányan már vérplazma adására is kényszerülnek a megélhetésük biztosítása érdekében.

Három éve nem emelkedtek a bírói illetmények, és a bírók másodállást sem vállalhatnak. Az Országos Bírói Tanács (OBT) ülésein rendszeresen napirenden van a bírók és igazságügyi alkalmazottak fizetésének kérdése. Kovács Gergely, a Győri Járásbíróság elnökhelyettese egy megyei összbírói értekezleten elhangzottakat idézve beszélt arról, hogy vannak bírók, akik vérplazma adásával egészítik ki jövedelmüket.

A plazmaadásért fizetett összeg 10–20 ezer forint között mozog, de a gyakori adás kockázatokkal járhat, mint például rosszullét vagy akár trombózis. Boros Katalin, a Magyar Bírói Egyesület elnöke szerint a bírók már három éve nem kaptak illetményemelést, és egyre többen kényszerülnek vérplazma adásra.

A járásbírók kezdő fizetése bruttó 821 ezer forint, ami nettó 534 ezer forintot jelent, míg az átlagfizetés nettó 650–700 ezer forint körül lehet. Az igazságügyi alkalmazottak helyzete még rosszabb, sokan közülük a garantált bérminimumnál sem keresnek többet.

Kovács Ildikó, az OBT szóvivője szerint a helyzet veszélyezteti a bíróságok működését, és hiába ígérte meg Répássy Róbert államtitkár, hogy az igazságügyi alkalmazottak bérét rendezhetik, a kormány még nem tárgyalta a kérdést. Egy névtelen bírósági vezető szerint a kormány nem foglalkozott a bírósági dolgozók bérhelyzetével, annak ellenére, hogy több minisztérium plusz pénzeket kapott a személyi juttatásokra.

A bírói szervezetek hónapok óta figyelmeztetnek a helyzetre, Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke szerint a helyzet akut, az alacsonyabb keresetűeknél pedig hiperakut, amit maga az államtitkár is elismert. Szabó Sándor, a Mabie főtitkára pedig arról beszélt, hogy a bérhelyzet miatt a bíróságok a működésképtelenség határán állnak.