Beszáguldanak a kínai autók a magyar gépjármű-piacra

Két új kínai autómárka, az Omoda és a Jaecoo érkezik ősztől Magyarországra, mindkettőt a Chery Automobile gyártja, amely az ágazat egyik legnagyobb feltörekvő távol-keleti szereplője.

A Chery Automobile, amely Kína ötödik legnagyobb autógyártója, 1997 óta van jelen a piacon, és több, Európában kevésbé ismert márkát is birtokol, mint például az Exeed, a Jetour, az iCar, valamint vegyesvállalatuk révén gyártják a Land Rover Evoque és a Jaguar F-Type modelleket is. Az Omoda és a Jaecoo márkák az elsők, amelyeket a Chery Európába exportál, és ezekkel a modellekkel szeretnék felmérni a magyar piacot.

A magyarországi forgalmazás szeptemberben kezdődik nyolc értékesítési ponttal, és tervek szerint hamarosan az összes megyeszékhelyen elérhetőek lesznek a járművek. A forgalmazók az idei évre körülbelül 500 eladott autóval számolnak, ami függ attól, hogy milyen gyorsan érkezik meg a készlet Sanghajból.

A Chery jelenleg 80 országba exportál, és nem csak a hazai piacon erős, ellentétben a legtöbb kínai márkával. 2023-ban összesen 1,8 millió autót adtak el, ebből 937 ezret külföldre szántak, ami körülbelül a duplája a BYD exportjának.

A Forbes beszámolója alapján a budapesti bejelentésen bemutatott két Omoda 5 típusú autó közül a Comfort felszereltségű alapmodell 9,9 millió forinttól indul, és tartalmazza többek között a fűtött és szellőztetett sportüléseket is.