Készpénz vagy kártya: Melyikkel költünk többet?

Egy friss kutatás szerint a készpénz nélküli fizetési módok, mint a kártya vagy a telefon használata, általában nagyobb kiadásokhoz vezetnek, mint a hagyományos készpénzes fizetés. Az Adelaide-i Egyetem és a Melbourne-i Egyetem kutatói által végzett metaanalízis 71 korábbi tanulmány adatait elemezte, és 17 különböző ország költési szokásait vette górcső alá.

A kutatásból kiderült, hogy a fizetési eszközök érintésével történő használata könnyebbé teszi a fizetést, ami csökkenti a kiadások iránti figyelmet, és így többet költünk. Az Adelaide-i Egyetem egyik marketingkutatója szerint, ha el szeretnénk kerülni a tervezettnél nagyobb kiadásokat, érdemes lehet lehetőség szerint készpénzzel fizetni.

A készpénz használatakor az emberek fizikailag számolják és adják át az érméket és bankjegyeket, ami erőteljesebben tudatosítja a költekezést, szemben azzal, amikor fizikailag semmit sem adunk át. A kutatás során azt is megállapították, hogy bár a kiadásokban mutatkozó különbség kicsi, az mégis szignifikáns.

Különösen nagy volt a különbség a feltűnő fogyasztás esetében, például ékszerek és luxus ruházat vásárlásakor, ahol a státuszszimbólumokat jelentő tárgyakat vásárolva a kártyával fizetők többet költöttek, mint a készpénzzel fizetők. Az adományozás és a borravaló adása során azonban a készpénzzel és készpénz nélküli fizetési módok közötti költési szokások hasonlóak voltak.