Jakab András: Ausztria által delegált magyar bíró az EJEB-ben

Jakab András alkotmányjogászt, a Salzburgi Egyetem professzorát választották az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) új bírájává, Ausztria jelölésére.

A Die Presse beszámolója szerint Jakab András a jelenlegi osztrák bíró, Gabriele Kucsko-Stadlmayer helyére lép, akinek hivatali ideje október 31-én jár le az EJEB-nél. Mivel az EJEB bírái kilencéves hivatali idejük után nem választhatók újra, Ausztriának új tagot kellett delegálnia.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szerdán abszolút többséggel, 92 szavazattal támogatta a magyar alkotmányjogász kinevezését. Jakab hivatali ideje 2024. november 1-jén kezdődik.

Jakab András, aki 46 éves, jogi tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és Salzburgban végezte, majd Heidelbergben LLM, Miskolcon PhD-fokozatot szerzett. Korábban több egyetemen is dolgozott, többek között Heidelbergben, Nottinghamban, Liverpoolban, Madridban és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2013 és 2017 között az MTA Jogtudományi Intézetének igazgatója volt. Kutatási területei közé tartozik az alkotmányelmélet, normatan, jogi érveléstan és az átmeneti igazságszolgáltatás. Több mint kétszáz tudományos publikációt jegyez kilenc nyelven. Jelenleg a Salzburgi Egyetemen az osztrák alkotmányjog professzora.

Az EJEB-be az Európa Tanács valamennyi tagállama egy bírót delegálhat, jelenleg Magyarországot Paczolay Péter képviseli. Az Emberi Jogok Európai Bíróságába delegált bírók nem az államok képviselői, ezért is dönthetett úgy Ausztria, hogy egy magyar állampolgárságú bírót, Jakab Andrást javasol.

Jakabot a bécsi parlament korábban nagy többséggel javasolta a posztra. Az SPÖ-s Petra Bayr, a bíróválasztási bizottság elnöke a döntés után kiemelte, hogy Jakabnak kollégáival együtt a jövőben az emberi jogok európai egyezményének megsértők bírói szankcionálása lesz a fontos feladata. Arról is beszélt, hogy a strasbourgi ítéleteket a tagállamoknak végre kell hajtaniuk, „ami sajnos nem mindig történik meg”.