Sáfrány Emese és Béres Anett esete: Ítélet a teaszeánsz ügyében

Egy év hat hónap börtönre ítélte, három évre felfüggesztve a Siklósi Járásbíróság azt a baranyai nőt, aki a 2022 júliusában megrendezett, botrányba fulladt teaszeánsz szervezője volt, ahol Sáfrány Emese és Béres Anett is jelen voltak.

A Siklósi Járási Ügyészség idén márciusban emelt vádat a szervező ellen, kábítószerbirtoklás, új pszichoaktív anyaggal visszaélés, valamint kuruzslás bűntettének vádjával kellett szembenéznie. A Blikk információi szerint a bíróság már kimondta az ítéletet.

Dr. Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség sajtószóvivője elmondta: "2022 nyarán a vádlott legalább négy személy részvételével végzett úgynevezett teaszeánszot, mely során az egyik résztvevőnél olyan mértékben elhatalmasodtak a látomások, hogy gyalogosan menekült el a helyszínről. A vádlott lakóhelyén tartott, illetve a szeánszokon felhasznált anyagok egy része kábítószernek, illetve új pszichoaktív anyagnak minősülnek. A Siklósi Járásbíróság a vádlottat jogerősen 1 év 6 hónap börtönre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette".

A ValóVilág korábbi játékosa, Béres Anett, aki jelenleg Cipruson nyaral, súlyos sérüléseket szenvedett a szertartás során. Életmentő műtéteken esett át, gerincét hónapokig rögzítő rudakat és csavarokat máig őrzi. Anett a Blikknek nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a szervező tanult az esetből és többé nem hoz hasonló helyzetbe másokat.

Közel két évvel a tragikus esemény után Béres Anett fizikailag és lelkileg is felépült, de még mindig megviseli, hogy sokan gúnyolódnak a történteken.

A szeánsz során a szervező ayahuasca nevű, Dél-Amerikából származó hallucinogén teát adott Béres Anettnek és Sáfrány Emesének, állítása szerint a lelki problémák megoldására. Azonban a szertartás végzetes következményekkel járt Anett számára, aki a teától erős hallucinációk hatása alatt egy vadászlesről lezuhanva életveszélyes sérüléseket szenvedett. Egy nap múlva találtak rá, és életmentő műtétre szorult. A rehabilitációja több mint másfél évig tartott, és azóta is fájdalmakkal küzd.