Horvátországban tovább emelkedett a Michelin-csillagos éttermek száma

Horvátország gasztronómiai térképe újabb sikereket könyvelhet el, hiszen az ország első két Michelin-csillagos éttermét üdvözölheti, miközben több más étterem is megtartotta vagy éppen első ízben kapta meg a prestízs jelentőségű csillagot.

A Vecernji List horvát napilap szerint a Rovinjban található Agli Amici étterem büszkélkedhet először azzal, hogy két Michelin-csillagot kapott. Az MTI hírei is megerősítik, hogy az Agli Amici az első horvát étterem, amely ezt a rangos elismerést elnyerte.

A zágrábi Dubravkin put étterem szintén ünnepelhet, hiszen idén először részesült Michelin-csillagban, és ezzel csatlakozott a Michelin-csillagos éttermek sorához. További kilenc étterem - köztük a zágrábi Noel, a sibeniki Pelegrini, a dubrovniki 360, a rovinji Monte, a Pag szigetén lévő novaljai Boskinac, a korculai LD Terrace, a rijekai Nebo, a Mali Losinj szigetén található Alfred Keller és a jastrebarskoi Korak - sikeresen megtartotta korábban elnyert csillagát.

A Michelin új kezdeményezése, a zöld lóhere jelzés, amely a fenntarthatóságot szimbolizálja, Horvátországban először a zágrábi Esplanade Hotel Zinfandel's éttermének ítélték oda. Ez a jelzés azokat az éttermeket díjazza, amelyek kiemelkedő erőfeszítéseket tesznek ökológiai lábnyomuk csökkentése és a biológiai sokféleség védelme érdekében. A zöld lóherével jelenleg a korcsulai Konoba Mate és a Michelin-csillagos Korak étterem is rendelkezik.

Kristjan Stanicic, a Horvát Turisztikai Közösség igazgatója szerint a Michelin-védjegyek hozzájárulnak Horvátország elismeréséhez mint minőségi és vonzó úti cél. Az igazgató hozzátette, hogy a horvát gasztronómia kiválóságát és a szakácsok szakértelmét igazoló Michelin-védjegyek segítenek a vendégek elégedettségének növelésében, valamint a horvát gasztronómia és Horvátország népszerűsítésében mint desztináció.