Gyengülő sarki örvény és a közelgő zord tél

A Severe Weather legújabb jelentése szerint a 2024/2025-ös téli szezonban gyengülő sarki örvényre kell számítanunk, ami hidegebb és havasabb időjárást eredményezhet az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában.

A sarki örvény egy óriási ciklon, amely az Északi-sark fölött kering, és hatása a középső szélességi körökig is elérhet. Két fő rétegből áll: a magasabban fekvő sztratoszférikus és az alacsonyabban elhelyezkedő troposzférikus rétegből. A sztratoszféra a légkör magasabb rétege, ahol kevésbé akadályozzák az áramlást a földrajzi és nyomásbeli tényezők, míg a troposzféra közelebb van a földfelszínhez, és itt a domborzat, valamint a nyomásrendszerek nagyobb hatással vannak az időjárásra.

Amikor a sarki örvény erős, stabil sugáráramlást biztosít, ami megakadályozza a hideg levegő szétszóródását az Északi-sarkkörön belül. Ezzel ellentétben, ha a sarki örvény gyengül vagy megszakad, a hideg levegő könnyebben áramolhat dél felé.

Ez a gyengülés akkor következik be, amikor a sztratoszféra hőmérséklete hirtelen megemelkedik, ami zavarokat okoz vagy akár össze is döntheti a sarki örvényt. Ilyenkor jellemzően megnövekedett hóesés és alacsonyabb hőmérsékletek tapasztalhatók az Egyesült Államok keleti részein és Európa középső területein.