Globális vagyonadóról suttognak, lesújtanának a leggazdagabbakra

Mára globális vita kezd kialakulni arról, hogy a milliárdosok terheit mennyivel kellene emelni, Gabriel Zucman francia közgazdász szerint legalább évi 2%-os adót kellene kivetni az 1 milliárd dollárt meghaladó vagyonokra.

Gabriel Zucman, aki az EU Adóügyi Megfigyelőközpontjának alapítója, egy jelentést készített a brazil G20-elnökség megbízásából, amelyet a világ 20 legnagyobb gazdaságának pénzügyminiszterei a júliusi találkozón vitatnak meg. A jelentés célja, hogy alapot nyújtson a politikai vitákhoz és elindítsa a beszélgetést a témában. Zucman szerint a polgároknak kell demokratikus úton dönteniük az adózás megvalósításáról.

A közgazdász reményét fejezte ki, hogy egy ilyen adó kevesebb mint kilenc év alatt megvalósulhat, mivel ennyi idő alatt sikerült megállapodni a multinacionális vállalatok nyereségére kivetett globális minimumadóról is. Brazília, Franciaország, Spanyolország, Kolumbia, Belgium és az Afrikai Unió is támogatja a szupergazdagok megadóztatásáról szóló elképzelést, valamint Dél-Afrika, amely jövőre a G20-ak soros elnökségét tölti be.

Ellenben, vannak olyan országok, ahol a milliárdosok felülreprezentáltak és ellenzik a tervet. Christian Lindner német pénzügyminiszter szkepticizmussal tekint a globális adóügyi menetrend új elemeire, Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter pedig kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tudná támogatni a globális vagyonadó bevezetését.

Zucman szerint az elképzelés megvalósításának többféle módja is létezik, például Joe Biden amerikai elnök által javasolt jövedelem minimumadó, amely a 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező magánszemélyeket célozná meg. Ez az adó 25%-os minimumadót vetne ki a gazdag amerikaiak teljes adózás előtti hozamára, függetlenül annak eredetétől.