Gátszakadás Minnesota államban

Egy teljes házat is magával ragadott az árvíz szerdán, miután összeomlott egy gát a Minnesota állambeli Mankato település közelében.

A helyi hatóságok szerint a Blue Earth folyó hétfőn átszakította a gátat, ami következtében egyre nagyobb területen alámosta a partot, és így elvitte az épületet, amelynek lakóit korábban evakuálták. Az Egyesült Államok középső részén több államban, köztük Minnesotában, Iowában, Dél-Dakotában és Nebraskában is küzdenek az árvízzel.

Az árvízvédelmi hatóságok számos folyón léptettek életbe készültséget a területen. Dél-Dakotában és Iowában a vízszintek több helyütt rekordmagasságokat értek el, a Big Sioux folyó Sioux City-ben a korábbi rekordnál mintegy másfél méterrel magasabban tetőzött még hétfőn.

Iowa államban a gátszakadás miatt szükségessé vált a lakók egy részének kitelepítése, miközben a térséget kedden viharok is sújtották, Nebraska és Iowa államban több helyütt tornádók és jégesők alakultak ki.

Az áradások következtében ketten vesztették életüket, amikor autójukkal árvízzel elöntött területre hajtottak, és összesen több száz embert kellett kimenekíteni az elmúlt napokban, továbbá a víz számos lakóházat öntött el.