Az evészavarok sötét világa

Emma története rávilágít, hogy az evészavarok nem csupán a külső megjelenés megszállottságából fakadnak, hanem mély pszichés problémák is húzódnak meg a háttérben. A kalóriaszámolgatás és az önkép torzulása komoly küzdelmet jelentett számára, amelyből csak hosszú évek és szakértői segítség árán sikerült kigyógyulnia.

Emma, aki 15 éves korában kezdett el őrülten sportolni és diétázni, anorexiás lett, de sokáig nem ismerte fel a betegségét. A 17. születésnapját még origami tortával ünnepelte, míg a 18-at már igazi tortával, ami jelképezte a gyógyulás felé tett lépéseit. Az evészavarokkal kapcsolatos tévhitek között szerepel, hogy csak a tinédzsereket érintik, azonban Túry Ferenc pszichiáter szerint az időskori anorexia is egyre gyakoribbá válik.

Emma a kinézetén akart változtatni, és úgy gondolta, ha vékonyabb lesz, akkor az iskolatársai szeretni fogják. A kalóriaszámolgatás megszállottjává vált, és egyre kevesebbet evett, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezetett. A családja és barátai először vették észre a változást, de a környezet gyakran pozitívan értékelte a fogyást, ami csak erősítette Emmát abban, hogy jó úton jár.

A mélypont egy évvel később következett be, amikor már hónapok óta nem jött meg a menstruációja, és az orvosok anorexiával diagnosztizálták. Emmát gyermekpszichiátriára utalták, ahol gyógyszerekkel és pszichológus segítségével próbálták kezelni. Nem akart enni, és próbált kibújni a szabályok alól, például nem vette be az étvágygerjesztőket.

A gyógyulás nem ment könnyen, de Túry Ferenc pszichiáter segítségével és a családi terápiával végül sikerült legyőznie az anorexiát. Emma ma már 24 éves, és bár néha eszébe jut a nehéz időszak, erősebbnek érzi magát, hogy képes volt kigyógyulni.

Az evészavarokról nehéz beszélni, mert a betegek gyakran nem ismerik fel a problémát, és szégyenérzet, titkolózás övezi a betegséget. Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem kutatója szerint az evészavarok természetükből adódóan olyan pszichiátriai kórképek, ahol hiányzik a betegségtudat. Az evés magánügy, és nehéz beleszólni mások étkezési szokásaiba.

Az evészavarok mögött álló kockázati tényezőket Túry Ferenc három kategóriába sorolja: genetikai tényezők, kiváltó tényezők, mint például a stressz, és a betegséget fenntartó tényezők, mint az önhánytatás vagy a koplalás. Gyakran társbetegségként jelenik meg a depresszió is.

Az evészavarokkal küzdő lányok jelentős része már átesett szexuális bántalmazáson, ami szintén hozzájárulhat a betegség kialakulásához. A divatipar és a média által fenntartott karcsúságideál is kockázati tényező lehet. Bogár Nikolett kutatásai szerint a modellek körében magasabb az anorexiások aránya, mint az átlag populációban.

A social mediában terjedő egészségesnek állított étrendek és diéták veszélyesek lehetnek, különösen a fiatalokra nézve. Az orthorexia, az egészségesétel-függőség is egyre gyakoribb, ahol az érintettek csak az általuk egészségesnek ítélt ételeket fogyasztják, ami tápanyaghiányhoz és pszichés megterheléshez vezethet.