Szomorú hírek érkeznek a megmentett dunaújvárosi vasműből

Ma délután egyeztetést tartottak a dunaújvárosi vasműben, ahol a cég vezetői az érdekképviseletekkel közölték, hogy átszervezik a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. munkavállalóinak munkarendjét. A döntés értelmében számos kollégát szakaszos, ideális esetben kétműszakos munkarendbe helyeznek át és/vagy állásidőre küldenek.

A Liberty Dunaújváros dolgozóknak kiküldött szerdai tájékoztató levele szerint az európai acélipar jelenlegi nehézségei kihívást jelentenek, és a cégvezetés minden döntésével a munkahelyek megőrzését és a munkatársak támogatását tartja szem előtt. Két héttel ezelőtt a külföldi tulajdonos bejelentette, hogy lényegében leállítják az acélgyártást Dunaújvárosban, ami a munkavállalók jelentős részét érinti.

A vezetőség tájékoztatójában szerepel, hogy a cégvezetés konzultációkat kezdett az Üzemi Tanáccsal és a Szakszervezetekkel a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. munkavállalóit érintő kérdésekkel kapcsolatosan. A Liberty Steel által megvásárolt cég, a Duna Furnace Kft. a kokszolóval foglalkozik, és a két kokszoló kemence leállítása érinti a dolgozóit. A cégvezetés szerint ideiglenesen átszervezik a munkarendet, számos dolgozót szakaszos munkarendbe helyeznek át és/vagy állásidőre küldenek.

A levélben hangsúlyozzák, hogy a döntés nem volt könnyű, de elengedhetetlen a költségek optimalizálásához és a munkahelyek megmaradásának biztosításához. A cégvezetés szerint a változás csalódást és bizonytalanságot okozhat, de hosszú távon a LIBERTY Dunaújváros jövőjét és a munkahelyek megőrzését szeretnék biztosítani. Azt ígérik, hogy amint lehetséges, visszaállítják a munkarendeket és újraindítják a nyersvas- és acélgyártást. A vállalat HR szervezete hamarosan felkeresi az érintetteket, hogy részletes tájékoztatást és segítséget nyújtson az átmeneti időszakban.

Magyar Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a munkáltató ma délelőtt jelezte az egyeztetési szándékát, és délután 1-kor tárgyaltak. A cégvezetés ismertette a levél tartalmát, és a szakszervezeti képviselők azonnal jelezték nemtetszésüket. Kiemelték, hogy a Munka törvénykönyve 264. pontja alapján 15 napig nem hajtható végre az intézkedés. A szakszervezeti vezető folyamatos tájékoztatást ígért a tagok számára.