Gazdagok is küzdenek a számláikkal: növekvő aggodalom az Egyesült Államokban

Amerikai fogyasztók egyre nagyobb része, beleértve a magas jövedelműeket is, aggódik amiatt, hogy a következő évben képesek lesznek-e fenntartani megélhetésüket, a Philadelphiai Federal Reserve Bank (Fed) felmérése szerint.

A felmérésből kiderül, hogy a résztvevő fogyasztók több mint egyharmada nyilatkozott úgy, hogy aggodalmaskodik a következő hat hónap megélhetési kérdései miatt, ami magasabb az egy évvel ezelőtti 28,7%-os aránynál. A következő hét és 12 hónap közötti időszakra vonatkozóan is nőtt az aggodalmakat kifejező válaszadók száma.

Azok a fogyasztók, akik áprilisban még teljes mértékben ki tudták fizetni számláikat, közülük is több mint egynegyede fejezte ki aggodalmát a közeljövőt illetően, ami szintén emelkedést mutat az egy évvel korábbi egyötödös arányhoz képest. Különösen a magasabb jövedelemmel rendelkezők, akik évente legalább 150 000 dollárt keresnek, közülük mintegy 30% jelezte, hogy aggódik a következő hat hónap megélhetési forrásai miatt.

A válaszadók többsége, több mint kétharmada, már tett lépéseket a megnövekedett pénzügyi kiadások kezelésére az elmúlt év folyamán, például csökkentették kiadásaikat, kihagyták a havi számlák fizetését, vagy kiegészítő munkát vállaltak. A magasabb jövedelemmel rendelkezők közül több mint 14% vonta elő idő előtt a nyugdíjcélú megtakarításaiból a szükséges összegeket.

A Philadelphiai Fed március 22. és április 6. közötti felmérése, amely 5000 amerikai fogyasztót érintett, azt is kimutatta, hogy a számláikkal már gondban lévők aránya is emelkedett. Áprilisban a válaszadók 22,5%-a nem tudta kifizetni néhány számláját, ami 2,7 százalékponttal több az egy évvel korábbinál. A tehetősebb fogyasztók körében pedig a nehézségekkel küzdők aránya több mint kétszeresére, 3,4%-ról 6,9%-ra nőtt.

: Bloomberg által közölt információk alapján.