Vért jelképező vörös festékkel öntöttek le aktivisták a római Spanyol lépcsőt

Vörös festékkel borították be a római Spanyol lépcsőt a nőgyilkosságok ellen tiltakozó aktivisták, ezzel a női áldozatok vérének jelképét állítva fel. A Bruciamo Tutto (Égessünk el mindent) nevű mozgalom tagjai több kanna festéket öntöttek a lépcsőkre, és a festékbe mártott tenyerüket is hozzányomták, mint tiltakozásuk nyomát.

"Ez valamennyi meggyilkolt ember vérét jelképezi" – nyilatkozta egy résztvevő, mielőtt a rendőrség őt és társait elvezette. Az aktivisták szerint a használt festék nem okoz maradandó kárt a nevezetességben.

Az ISTAT statisztikai hivatal adatai szerint 2023-ban Olaszországban körülbelül 120 nő esett gyilkosság áldozatául, és az év során már legalább negyven nőt öltek meg. Az emberölések többségét az áldozatok jelenlegi vagy volt partnerei követik el, körülbelül 20 százalékukat pedig más családtagok.

A Bruciamo Tutto, egy polgári engedetlenségi csoport, 2022 novemberében jött létre, miután Giulia Cecchettin, egy 22 éves diáklányt brutálisan megölt a volt barátja. "Ezzel az akcióval szeretnénk felhívni a társadalom figyelmét arra, hogy a problémát már nem lehet tovább figyelmen kívül hagyni" – közölte a szervezet.