A forint árfolyama a 396-os szint körül mozog

Az euróval szembeni forint árfolyam ma reggel a 396-os szint környékén kezdte a napot, ami az utóbbi időben fontos támpontnak bizonyult. A forint árfolyama hajszállal 396 alatt van az euróval szemben, és a korai órákban nem figyelhető meg jelentős mozgás.

A dollár az euróval szemben ma reggel erősödik, 0,1%-os növekedést mutatva, és 1,07-es szinten áll a jegyzés. Ez a tendencia általában nem kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így a forint erősödésének is korlátokat szabhat. A forint a dollárral szemben enyhe gyengülést mutat, 0,2%-os csökkenést követően a jegyzés a 370-es szintre korrigált.

Az amerikai gazdasági adatok közül a lakáspiaci statisztikák várhatóan nem lesznek jelentős piacmozgató tényezők. A hét legfontosabb eseménye az amerikai PCE-infláció közzététele lesz, amelyet a Federal Reserve (Fed) figyelemmel követ. Fontos megjegyezni, hogy a fogyasztói árindex (CPI) már korábban pozitív meglepetést okozott a májusi adatokkal, és mivel gyorsabban közzéteszik, nagyobb hatással van a piacokra, mint a PCE-infláció.

Az amerikai vállalatok idén közel 400 milliárd dollárnyi adósságukat tudták alacsonyabb kamatozású hitelre cserélni, ami a befektetők növekvő érdeklődését tükrözi a junk kategóriába sorolható értékpapírosított adósságok iránt. A Goldman Sachs elemzése szerint még a Fed kamatcsökkentése előtt az amerikai tőkeáttételes hitelek piacán a kamatok nagyjából fél százalékponttal csökkentek. Az így átárazott ügyletek volumene idén elérte a 391 milliárd dollárt, ami a PitchBook LCD 2002-ig visszanyúló adatai szerint az eddigi legmagasabb érték az év ezen szakaszában, és az 1340 milliárd dolláros tőkeáttételes vállalati hitelpiac több mint egynegyedének felel meg. A befektetők, mint például az AllianceBernstein portfóliómenedzsere, Bob Schwartz szerint „ugyanazokért az eszközökért versenyeznek", ami tovább fokozza az átárazási hullámot. A magasan eladósodott vállalatok számára ez a tendencia különösen kedvező, mivel így csökkenthetik a magas finanszírozási költségeiket, amelyeket korábban a Fed kamatpolitikája okozott.

: Forrás: Portfolio-Teletrader Kft. Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Portfolio Trader : Forrás: Financial Times. Az amerikai vállalatok adósságát érintő kamatcsökkentés és a befektetői érdeklődés növekedése.