A fenntarthatósági alapok és a szennyező cégek kapcsolata

Jól hangzik, hogy a kisbefektetők pénzét fenntarthatósági célokat követő vállalatokhoz irányítják, azonban a valóságban jelentős összegek kerülnek olyan cégekhez, mint az autógyárak, olajvállalatok vagy fast fashion ruhagyárak.

A The Guardian által végzett vizsgálat rámutatott, hogy az EU-ban a fenntarthatósági szabályoknak megfelelő alapokba fektetett, közel 32 ezer milliárd forintnak megfelelő összegből nagyjából 6500 milliárd forintot a legnagyobb szennyező cégekbe fektettek be. Ez a gyakorlat megtévesztheti a befektetőket, akik azt gondolhatják, hogy megtakarításaikat valóban fenntarthatósági célokat szem előtt tartó vállalatokba helyezik el.

A befektetések jelentős része olyan vállalatokhoz áramlik, mint a SUV-okat gyártó autógyárak, fast fashion ruházati cégek és energiavállalatok, miközben a befektetők azt hihetik, hogy támogatásukkal a fenntarthatósági célokat elősegítő vállalkozásokat segítik.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a The Guardian szerint 4300 milliárd forintnyi befektetést olyan alapok irányítottak a nagy szennyezőkhöz, amelyek nevében az ESG (Environmental, Social, and Governance – Környezeti, Társadalmi és Irányítási) szempontokra utaló kifejezések szerepelnek, további 400 milliárd forintot pedig olyan alapokba fektettek, amelyek nevében kifejezetten a környezetvédelmi célokra utaló szavak, mint „tiszta”, „nettó zéró” vagy hasonló hívószavak találhatók.

A The Guardian megkereste a szóban forgó alapokat is, amelyek többsége úgy vélekedett, hogy a nagy szennyezők támogatása nem ellentétes a fenntarthatósági célokkal, mivel a klímavédelemben szükséges nagy változásokat éppen ezeknél a vállalatoknál kell elérni.