Európa egyik legerősebb országában készül a történelmi bukás: teljes hátraarc lehetősége

A brit választások váratlan kiírása és a Brexit élharcosának, Nigel Farage-nak a visszatérése felkavarta a politikai állóvizet az Egyesült Királyságban. A konzervatívok történelmi veresége és a Munkáspárt esetleges győzelme jelentős változásokat hozhat, Keir Starmer vezetésével.

Május végén Rishi Sunak brit miniszterelnök a várt időpontnál korábban, július elejére írta ki a parlamenti választásokat, amelyet a Konzervatív Párt népszerűségvesztésének megállítására tett kísérletként értelmezhetünk. A YouGov adatai szerint azonban a konzervatívok népszerűsége még tovább csökkent, míg a Reform UK népszerűsége Farage visszatérésével megugrott. A konzervatívok körüli botrányok, mint például a választás időpontjára történő fogadások, csak tovább rontották a párt helyzetét.

Keir Starmer a Munkáspárt élére állva középre húzta a kormányt, és a párt 2024-es manifesztója már jóval mérsékeltebb célokat tűz ki, mint a korábbi években. A Munkáspárt a gazdasági növekedést és a stabilitást helyezi előtérbe, és olyan intézkedéseket tervez, mint az ÁFA kiterjesztése a magániskolákra, a nagy energiavállalatokra kivetendő rendkívüli nyereségadó, vagy a zöld beruházásokra és a közegészségügyre fordítandó kiadások növelése.

A Munkáspárt külpolitikai terveiben is elmozdulást jelent a NATO melletti elköteleződés, a védelmi kiadások növelése, valamint a nukleáris arzenál megtartása és fejlesztése. A bevándorlási politikában is változások várhatók, például a Ruanda-terv elvetése és új Határvédelmi Parancsnokság felállítása.

A liberáldemokraták és a Zöld Párt egyre népszerűbbek, és a választási rendszer arányossá tételét, valamint az EU-val szorosabb kapcsolatot követelnek. A YouGov mandátumbecslése szerint a következő parlamentben a munkáspárti képviselők lehetnek a többségben, míg a konzervatívok száma jelentősen csökkenhet.

A választási kampány során mindkét nagy párt vezetője egymás elődjeivel riogatott, Sunak Liz Trussal, míg Starmer Jeremy Corbynnal hasonlította össze a másikat. A Munkáspárt győzelme valószínűnek tűnik, de a gyökeres gazdasági átalakításra nem kell számítani. A Munkáspárt programja hosszútávú reformokat tervez, de az IFS szerint a manifesztó nem tér ki az államháztartási kihívásokra.