Korrupciós botrány az Európai Beruházási Banknál

Az Európai Beruházási Bank (EBB) volt elnökét, Werner Hoyert, korrupció és befolyással való visszaélés gyanújával vizsgálja az Európai Ügyészség. A 2012 és 2023 közötti időszakban vezető pozíciót betöltő Hoyer ellen már házkutatást is végrehajtottak.

Az Európai Beruházási Bank korábbi elnökének, Werner Hoyernek az otthonában tartott házkutatásról az Európai Ügyészség (EPPO) adott ki közleményt. Az ügyészség a korrupció és befolyással való visszaélés mellett egy másik volt tisztviselő, Henry von Blumenthal ellen is nyomozást indított, akit az uniós pénzeszközök hűtlen kezelésének gyanújával vádolnak.

A Politico értesülései szerint az EBB egykori munkatársa, von Blumenthal ingatlanját is átkutatták, és a németországi valamint luxemburgi rendőrök az elmúlt hónapokban több, a nyomozással kapcsolatos dokumentumot is lefoglaltak.

Frank Rollinger, von Blumenthal ügyvédje megerősítette a házkutatások tényét, de azt is hozzátette, hogy jelenleg nem áll rendelkezésükre részletes információ arról, hogy pontosan milyen vádakat fogalmaznak meg ügyfele ellen. Rollinger szerint ügyfele nem érez aggódásra okot, és várnak további információkra, amelyek tisztázhatják Blumenthal ártatlanságát.

Az Európai Ügyészség, amely az eljárást kezdeményezte, nem nyilatkozott a fejleményekről.