Kutyatámadás Borsodban: vádemelés az állatok gazdái ellen

Vádat emeltek egy férfi és egy nő ellen, akiknek kutyái átmásztak a drótkerítésen és súlyosan megsebesítettek egy embert. Az állatokat rossz körülmények között tartották.

Egy borsodi településen történt az eset, ahol egy férfi és egy nő öt közepes termetű kutyát tartott a családi házukban. A vád szerint nem biztosították megfelelően az állatok elzárását, így 2022 áprilisában a kutyák egy kikapart lyukon keresztül kiszöktek és rátámadtak egy férfira, aki csak az időben érkező orvosi segítségnek köszönhetően élte túl a támadást.

A kutyák tartási körülményei messze elmaradtak az elfogadhatótól. Az állatokat kisméretű kennelben tartották, gyakran láncra kötötték, és harapásnyomok voltak rajtuk, amelyek más kutyákkal vívott harcokból származhattak. Nem kaptak megfelelő oltásokat, például veszettség ellen, és kennelbetegségben szenvedtek. Emellett szocializálatlanok voltak és falkaszellemben éltek, ami tovább növelte a támadás kockázatát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szerint a gazdák cselekedetei hosszú távú fájdalmat és egészségkárosodást okozhattak az állatoknak, sőt akár halálukat is eredményezhették volna. Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottak ellen börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást kezdeményezett.