Új világcsúcs a csalánevő világbajnokságon

Saját rekordját megdöntve őrizte meg világbajnoki címét a walesi Beth Hodges a női mezőnyben, míg a férfiaknál az új-zélandi származású, Londonban élő Tom Wheeler lett a bajnok az angliai World Nettle Eating Championships-en.

A csalánevő világbajnokságot június 22-én rendezték meg Angliában, Dorset megyében, Waytownban, ahol a résztvevőknek harminc perc állt rendelkezésükre, hogy minél több csalánlevelet tépkedjenek le és fogyasszanak el a szárakról. A versenyre még az Egyesült Államokból és Hollandiából is érkeztek versenyzők.

A férfiak versenyében Tom Wheeler 35,4 méternyi csalánszárról szedte le a leveleket, ezzel jelentősen túlszárnyalva a tavalyi győztes 19,5 méteres eredményét. Beth Hodges a női mezőnyben 19,5 méterrel győzött, ezzel megdöntve saját, egy évvel korábbi 18,3 méteres világrekordját.

Hodges a verseny után elmondta, hogy bár a szája belseje zsibbadt és a hangja mélyebb lett, a kezei fájdalma volt a leginkább zavaró, amelyekkel a csalánleveleket tépkedte. Hozzátette, hogy a csalán rágóssága és szárazsága is nagy kihívást jelentett, ami valószínűleg az időjárástól függ, de az idei év különösen nehéz volt a levelek megrágásában és lenyelésében.

A világbajnokságot a Dorset Nectar Cider Farmon rendezték meg, ahol az indulók a verseny alatt ciderrel (szénsavas almaborral) enyhíthették szájuk zsibbadását. A nagyszabású versenyen több mint 30 ember vett részt, és a szervezők közlése szerint az idei világbajnokság győztese új rekordot állított fel.